14.3 C
București
sâmbătă, 4 mai, 2024

Lege: până în 2030, numărul ambalajelor de unică folosință trebuie redus cu 10%

Cei mai impactați vor fi producătorii de hârtie și lanțurile de fast-food

Europarlamentarii au aprobat un text de lege prin care vor să reducă numărul ambalajelor de unică folosință, în UE, cu 10% până în 2030.

Dacă va intra în vigoare, noua lege va viza marii producători de hârtie și lanțurile de fast-food

În cadrul votului, deputații europeni de la Strasbourg au aprobat o propunere de legislație care prevede utilizarea exclusivă a recipientelor reutilizabile în UE și eliminarea ”ambalajelor inutile menite să mărească volumul produsului, cum ar fi pereții dubli și straturile excesive”, în următorii șapte ani.

Cu toate acestea, înainte ca legea să intre în vigoare, normele vor trebui să fie negociate cu cele 27 de state membre ale UE.

Conform unui articol publicat de Financial Times și citat de Biziday, inițiativa ar putea viza și produsele de igienă din hoteluri, abțibildurile din plastic de pe fructe, pliculețele mici de zahăr din cafenele, pungile de plastic “ultraușoare” (precum cele folosite la livrări) și substanțele chimice nocive din ambalaje.

Documentul va afecta sute de companii, printre care lanțurile de restaurante cu livrare la domiciliu, producătorii de aparatură medicală, cultivatorii de fructe și distribuitorii de bere

Eurodeputații au salutat inițiativa, spunând că votul Parlamentului European “transmite un mesaj puternic în favoarea unei revizuiri complete” a modului în care sunt gestionate ambalajele și deșeurile.

Cu toate acestea, demnitarii admit că este nevoie de o reorganizare din temelii a majorității industriilor.

Latest news
știri