Conceptul de școală durabilă a apărut și în România și presupune îmbunătăţirea educaţiei de bază, reorientarea educaţiei către dezvoltarea durabilă, sporirea gradului de conştientizare publică şi promovarea trainingului. Indiferent de nivelul de studiu, elevii vor fi încurajaţi să folosească gândirea şi reflecţia sistemică, critică şi creativă, deopotrivă în contextul local şi global.
Școala românească își schimbă abordarea într-una prietenoasă cu mediul. Ce înseamnă o școală durabilă
Nu poate fi neglijat faptul că EDD reprezintă un proces care se desfăşoară de-a lungul întregii vieţi, începând din copilărie până la formarea profesională a adulţilor, trecând dincolo de educaţia formală. Conceptul are darul să îmbunătățească acea capacitate a persoanelor, a grupurilor, comunităţilor, organizaţiilor de a gândi şi a acţiona în favoarea unei dezvoltări durabile. Poate genera schimbarea mentalităţii oamenilor, potenţând capacitatea acestora de a crea o societate mai sigură, mai sănătoasă şi mult mai prosperă, îmbunătăţind calitatea vieţii. O astfel de distincție acordată unei unități de invatatamant va conta mult în evaluările externe ale unităţilor şcolare.
Și, cum era de așteptat, astfel de manifestări nu au întârziat să apară. Având în vedere că, de Sărbători, se consumă cele mai multe resurse fără sens, reprezentanții acestui concept, cadre didactice si elevi ai unui colegiu din Turnu Măgurele, au creat o felicitare pe care o vor oferi celor apropiați prin care ii informezi că nu vrei niciun cadou, dar nici nu le vei oferi. Într-adevăr, nu va fi la fel de vesel rezultatul, însă acest gest va fi sigur mult mai prietenos cu natura.
Temele cheie privind dezvoltarea durabilă abordate includ, printre altele, reducerea sărăciei, îndatoririle cetăţeneşti, pacea, etica, responsabilitatea, în contextul local şi global, democraţia şi guvernarea, justiţia, securitatea, drepturile omului, sănătatea, egalitatea de gen, diversitatea culturală, dezvoltarea rurală şi urbană, economia, modelele de producţie şi de consum, responsabilitatea civică, protecţia mediului, managementul resurselor naturale şi diversitatea biologică şi a naturii.