2.6 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Cea mai mică bufniță din Europa, fotografiată în Bucovina

Imagine extrem de rară: a fost fotografiată cea mai mică specie de bufniță, un exemplar care încape în podul palmei. În momentul de față, în țara noastră ar mai exista aproximativ 2.000 de perechi.

Ciuvica, cea mai mică bufniță din Europa, este un exemplar foarte rar, atât de rar, încât cu greu poate fi fotografiat.

În România ar mai exista circa 2.000 de perechi, iar fotograful sucevean Constantin Rotar a reușit să surprindă bufnița în codrii din Bucovina.

”Întâlnirea” a fost una pur accidentală, scopul fotografului fiind imortalizarea cerbilor, pentru o colecție de fotografie.

Premiul de consolare: fotografia de anul trecut

Astăzi, căutând din nou cerbul cu nouă raze, am auzit-o. Am vrut ca s-o pozez, dar nu am găsit-o. Mâine mă întorc la locul cu pricina. Deja am trei locuri în care știu câte una. Până atunci mă consolez cu cea de anul trecut, culmea, la aceeași dată. Ciuvica, cea mai mică dintre bufnițe – Glaucidium passerinum. 19 februarie 2020, în sălbăticia Bucovinei”, a scris Constantin Rotar pe contul personal de Facebook.

Ciuvica, pe lângă mărime, mai are o calitate aparte – este specia cu cea mai mare perioadă de activitate diurnă, scrie Monitorul de Suceava.

Ciuvica (Glaucidium passerinum), numită și bufnița pitică sau “the Eurasian Pygmy Owl”, cum este cunoscută la nivel internațional, este cea mai mică specie de bufnițe din Europa.

Bufnița: sanitarul care împiedică răspândirea bolilor

Asta deoarece fiind atât de mică, nu poate să zboare fără să facă zgomot, spre deosebire de “suratele” mai mari, silențioase, care vânează noaptea.

De asemenea, este un adevărat sanitar al pădurilor, bufnița hrănindu-se cu șoareci.

În doar un an, ciuvica vânează aproximativ 10.000 de șoareci, contribuind astfel la oprirea răspândirii multor boli.

Supraviețuirea și protejarea aceste specii depinde de limitarea activităţilor de exploatare, minieră şi forestieră. De asemenea, ca în cazul oricărei alte specii, este nevoie să menținem pădurea intactă și să reducem folosirea de insecticide şi erbicide.

spot_img
Latest news
știri