4.4 C
București
marți, 25 februarie, 2025

Fluturaș, singurul hipopotam pitic din România, locuiește la Zoo Târgovişte

Femela de 42 de ani face parte dintr-o specie pe cale de dispariție, amenințată de braconaj și distrugerea habitatului

Singurul hipopotam pitic din România se numește Fluturaș și se află la Zoo Târgovişte, transmite Agerpres.

Potrivit declarațiilor făcute de îngrijitorii, exemplarul preferă să mănânce broccoli, dovlecel şi pepene.

Unicul hipopotam pitic din România este o femelă în vârstă de 42 de ani. Specie se află în pericol de dispariţie

Hipopotamul s-a născut în captivitate, la Grădina Zoo Duisburg din Germania, în 1982. A fost adusă la Târgovişte doi ani mai târziu.

A ajuns la maturitate ca dimensiune. Aceste exemplare la maturitate ajung la a avea undeva între 1,5 şi 1.75 metri, iar ca greutate ating între 200 şi 275 de kilograme. Cea pe care o avem noi are circa 250 de kilograme. Hipopotamul pitic este originar din Africa de Vest. Este introdus de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii pe lista speciilor periclitate. Cumva carnea acestei specii se aseamănă cu carnea de porc şi localnicii i-au vânat foarte mult”, a declarat, şeful Direcţiei care are în subordine Grădina Zoologică din Târgovişte, Ciprian Prisăcaru, potrivit sursei citate.

Mama lui Fluturaş, aflată la Grădina Zoo din Germania, încă trăieşte şi are aproape 50 de ani

Cei din Târgovişte păstrează legătura cu reprezentanţii grădinii zoologice din Germania şi trimit unele buletine de sănătate ale animalului, mai trasnmite sursa citată.

Grădina Zoologică din Târgovişte a avut anul trecut peste 150.000 de vizitatori şi este, astfel, unul dintre cele mai atractive obiective turistice din municipiu.

Grădina Zoo este în imediata vecinătate a Parcului Chindia şi se află în subordinea Primăriei Târgovişte și adăpostește aproximativ circa 1.200 de animale.

Indiferent de anotimp, îl ţinem mai mult în interior. Pe timpul verii, când sunt temperaturile foarte ridicate, i se lasă uşa deschisă şi iese afară când consideră. Ne interesează să îl conservăm cât mai mult. Ţinut în captivitate are speranţă de viaţă de circa 50 de ani. Deci sperăm să ne mai reziste încă 5-6 ani de aici încolo”, completează Prisăcaru.

Hipopotamul pitic nu este o specie agresivă

Este un animal ierbivor. Consumă cu precădere nutreţuri, fâneţuri şi tot ce înseamnă vegetaţie verde. Separat îi dăm fructe şi legume. Iar la legume este destul de selectivă ea. Mai mult broccoli, dovlecel, pepene. Tărâţe îi mai dăm ca un surplus de nutrienţă, mai ales în perioada asta, când are nevoie de mai multă energie. 70% de timp şi-l petrece numai în apă. Vizitatorii sunt foarte încântaţi, tocmai pentru că are caracterul ăsta unic, cel puţin în România, şi nu îl pot întâlni în altă parte. Nici prin Europa nu cred că sunt multe exemplare”, a mai spus Ciprian Prisăcaru.

Specia este pusă în pericol atât din cauza braconajului, a defrişărilor, a expansiunii agricole, dar şi a poluării apelor.

Hipopotamul pitic (Choeropsis liberiensis) este o specie rară și pe cale de dispariție, originară din pădurile și mlaștinile din Africa de Vest, în special din Liberia, Sierra Leone, Guineea și Coasta de Fildeș.

Mult mai mic decât hipopotamul comun, atinge aproximativ 80 cm înălțime și cântărește între 180 și 275 kg.

Este un animal nocturn și solitar, adaptat atât la viața terestră, cât și la cea acvatică. Principalele amenințări sunt distrugerea habitatului și vânătoarea.

Se estimează că mai puțin de 2.500 de exemplare trăiesc în sălbăticie, fiind protejate prin programe de conservare.

Latest news
știri