10 C
București
sâmbătă, 29 martie, 2025

Un dispozitiv care poate stimula creierul de la distanță – o promisiune pentru tratarea pierderilor de memorie

O nouă tehnologie ar putea ajuta la tratarea unor tulburări neurologice precum Parkinson și declinul cognitiv

Oamenii de știință au realizat un progres semnificativ în tratarea problemelor legate de memorie și declinul cognitiv.

Echipele de cercetători de la MIT și Universitatea Friedrich-Alexander din Germania au creat un dispozitiv inovator care poate stimula regiunile creierului de la distanță, fără a fi nevoie de intervenție chirurgicală invazivă.

O nouă soluție inovatoare care ar putea trata pierderile de memorie

Aceasta ar putea reprezenta un pas mare în tratamentele pentru boli neurologice precum boala Parkinson.

În prezent, stimularea profundă a creierului (DBS) este utilizată pentru a trata tulburări neurologice, implicând implantarea electrozilor în creier pentru a trimite semnale electrice.

Această procedură, deși eficientă, necesită o intervenție chirurgicală și un dispozitiv implantat în piept, ceea ce poate crea disconfort și riscuri. Pentru a depăși aceste probleme, cercetătorii au creat ”nanodiscuri magnetoelectrice” (MENDs), particule de 250 nanometri care pot fi injectate direct în creier.

Aceste discuri sunt activate de un câmp magnetic extern, stimulând regiunile cerebrale țintite și oferind o alternativă mai puțin invazivă.

MENDs a demonstrat eficiență în controlul motor

În testele efectuate pe șoareci, MENDs a demonstrat eficiență în controlul motor, replicând beneficiile stimulării prin electrozi.

Cercetătorii continuă să lucreze pentru a îmbunătăți eficiența acestei tehnologii, iar pe termen lung, aceasta ar putea revoluționa tratamentele pentru boala Parkinson și alte tulburări cognitive.

Latest news
știri