7 C
București
sâmbătă, 21 decembrie, 2024

Tanczos Barna: ”Avem instrumente puternice care ne sprijină în combaterea tăierilor ilegale și protejarea pădurilor”

În cadrul unui dialog cu delegația Republicii Federale Germane, ministrul Mediului a precizat că obiectivul României este creșterea suprafeţelor împădurite din România

Ministerul Mediului a anunțat că ieri, 24 aprilie, Tanczos Barna  a primit vizita delegației Republicii Federale Germania condusă de Președintele Parlamentului Renania-Palatinat, Hendrik Hering.

Din delegație au mai făcut parte ministrul pentru Protecția Climei, Mediului, Energiei și Mobilității, Katrin Eugenie EDER,  președintele Comisiei de Mediu și Păduri (Grupul Parlamentar FDP) Marco Karl WEBER, ambasadorul Republicii Federale Germania în România, Peer GEBAUER,  dar și parlamentari germani. 

Alături de ministrul român al mediului, apelor și pădurilor, la întâlnire au participat  secretarul de stat Ionuț Sorin Banciu, inspectorul general al Gărzii Forestiere Naționale, Porzsolt Levente, dar și reprezentanți ai direcțiilor de specialitate din cadrul MMAP.

Subiectele principale discutate în cadrul întâlnirii au vizat managementul pădurilor, provocările sectorului forestier din România, dar și combaterea tăierilor ilegale. Tanczos Barna consideră că prioritatea rămâne creșterea suprafeței pădurilor României

În cadrul dialogului, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor a evidențiat că protejarea pădurilor și conservarea biodiversității sunt priorități pentru minister.

Avem instrumente puternice care ne sprijină în combaterea tăierilor ilegale și protejarea pădurilor, avem Sistemul Informațional Integrat pentru Urmărirea Lemnului – SUMAL 2.0, avem Strategia națională pentru păduri 2030, adoptată de Guvernul României toamna trecută, avem sume consistente prin PNRR pentru împăduriri și reîmpăduriri. Totodată, prioritatea noastră este creșterea suprafeței pădurilor României, ne mândrim cu păduri valoroase, reziliente, dar care trebuie  gestionate prin instrumente adecvate, care să le protejeze. Obiectivul nostru este să creştem suprafeţele de protecţie la cel puţin 75% din suprafaţa parcurilor naţionale”, a transmis oficialul.

Secretarul de stat din cadrul MMAP: ”Dispunem de sume consistente care ne vor ajuta în împădurirea terenurilor degradate și reîmpăduriri”

S-a acordat o atenție deosebită discuțiilor privind schemele de compensare oferite proprietarilor de păduri din cele două țări, precum și particularitățile sectorului forestier din România și Germania.

În România avem un management al pădurilor tradițional, ne mândrim cu păduri virgine și cvasi-virgine valoroase și ținta noastră este să avem păduri adaptabile la schimbările climatice, să protejăm ecosistemele forestiere și să conservăm biodiversitatea din țara noastră. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, dispunem de sume consistente care ne vor ajuta în împădurirea terenurilor degradate, reîmpăduriri, crearea de perdele forestiere și implementarea unor sisteme moderne de monitorizare  video a trasabilității lemnului”, a declarat secretarul de stat din cadrul MMAP, Ionuț Sorin Banciu.

MMAP ia măsuri împotriva exploatării forestiere ilegale

În ceea ce privește exploatarea forestieră ilegală, pe lângă operaționalizarea SUMAL 2.0, MMAP a întreprins o serie de măsuri care vizează prevenirea și stoparea degradării pădurilor și exploatarea forestieră ilegală, atât prin îmbunătățirea cadrului legal, cât și prin consolidarea capacității instituționale, inclusiv prin dezvoltarea și perfecționarea instrumentelor bazate pe tehnologii moderne.

O serie de măsuri au fost întreprinse de MMAP pentru a preveni și stopa exploatarea forestieră ilegală și degradarea pădurilor, inclusiv prin îmbunătățirea cadrului legal, consolidarea capacității instituționale și dezvoltarea instrumentelor bazate pe tehnologii moderne, pe lângă operaționalizarea SUMAL 2.0.

spot_img
Latest news
știri