În fiecare an, poluarea ucide peste 1000 de tineri din Europa.
Această concluzie sumbră a fost stabilită într-un raport al Agenției Europeane de Mediu (AEM), care arată că tinerii sunt expuși la niveluri de poluare atmosferică mult mai mari decât limitele recomandate de Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), scrie Deutsche Welle.
“Copiii sunt deosebit de vulnerabili la poluarea aerului, de când sunt în pântece și până când ajung la maturitate. Deși numărul de decese premature în această grupă de vârstă este scăzut în raport cu totalul deceselor în rândurile populației europene, ele reprezintă o pierdere a potențialului viitor”, a precizat agenția.
Din ce în ce mai mult, poluarea cauzează astm, reducerea funcției pulmonare, infecții respiratorii și diverse alergii
Expunerea la un nivel ridicat de poluare atmosferică poate crește riscul de a dezvolta astm, o afecțiune care afectează deja 9% dintre copiii și adolescenții din Europa.
În egală măsură, persoanele expuse devin vulnerabile la diverse afecțiuni pulmonare, infecții respiratorii și alergii.
Această analiză a luat în considerare 30 de țări, inclusiv cele 27 de state membre ale Uniunii Europene, dar a exclus națiuni industriale importante precum Rusia, Ucraina și Regatul Unit.
Practic, numărul total de decese cauzate de poluarea aerului poate fi mult mai mare.
Agenția a estimat că 97% din populația urbană din țările analizate a fost expusă anul trecut la un aer care nu respecta recomandările OMS
AEM a precizat că emisiile provenite din transporturi, industrie și încălzire trebuie reduse și că o posibilă soluție practică care ar putea fi limitarea facilităților poluante aflate în jurul școlilor, precum și creșterea suprafețelor verzi.