Regatul Unit a intrat, de luni, 24 aprilie, într-o nouă eră a protestelor de mediu și sociale, conform organizației ExtinctionRebellion.
Decizia de a mări amploarea acestora vine după refuzul guvernului britanic de a dialoga cu aceștia privind acțiunile necesare pentru încetinirea încălzirii globale.
Protestatarii vor negocierea opririi oricăror activități de explorare de cărbune, țiței sau gaz, și implicarea oamenilor de rând în deciziile privind tranziția verde
Acum o săptămână, 49 de grupuri de activiști, printre care și Greenpeace și War on Want, au dat un ultimatum guvernului Regatului Unit, în numele a milioane de britanici de rând.
Aceștia au urmărit să negocieze două aspecte. Prima a fost legată de cerința acestora de a opri imediat toate noile activități de explorare de cărbune, țiței sau gaz.
A doua cerință prezentată a fost de a introduce adunări cetățenești de urgență. Acestea ar avea rolul de a supraveghea o tranziție corectă și condusă de oameni, centrată pe o justiție reparatorie.
Încercarea activiștilor de a negocia nu a fost, însă, luată în seamă
Termenul dat guvernului de aceștia a expirat luni, 24 aprilie, la ora 17:00. Ca atare, organizația ExtinctionRebellion a declarat că amploarea protestelor va crește semnificativ.
Mai mult de 200 de grupuri care activează în domeniul justiției de mediu și sociale, inclusiv Extinction Rebellion, Greenpeace, War on Want, Avaaz și Global Justice Now, își vor intensifica campaniile. Acestea urmăresc să forțeze guvernul să abordeze imediat problema urgentă a schimbărilor climatice și nedreptății sociale care, spun ei, se accelerează.
„Guvernul a avut o săptămână pentru a răspunde cererilor noastre și nu a reușit să facă acest lucru. În continuare, vom contacta organizațiile de susținători pentru a începe să creăm un plan pentru intensificarea campaniilor noastre într-un ecosistem de tactici care include pe toată lumea, de la protestatari pentru prima dată la cei care doresc să meargă la închisoare,” a declarat co-fondatorul XR, Clare Farrell.
Anunțul vine după ce peste 60.000 de oameni au indundat străzile din Westminster, în weekend, pentru The Big One
Acesta a fost un protest de patru zile care a coincis cu Maradonul de la Londra.
Protestul, spun reprezentanții XR, „a creat un spațiu sigur, nederanjant și de colaborare, unde multe grupuri și mișcări au putut să se reunească și să construiască un abordare unitară pentru forțarea acțiunii guvernamentale.”
Big One a fost însoțit de dezbateri la care au participat zeci de mii de oameni. Aceștia au decis asupra urmării a uneia dintre trei viitoare căi de protest.
Rezultatele sondajului realizat, spun organizatorii, „ar trebui să trimită unde de șoc prin „instituție” ”
- Aproape opt din zece (79%) protestatari au optat pentru Calea 3, ”Disobey (Nesupuneți-vă)”. Aceasta are în vedere o gamă largă de nesupunere civilă și acțiuni directe nonviolente.
„Practic, zeci de mii de organizații diferite au semnalat că sunt gata să adopte o poziție cu mult mai provocatoare și mai perturbatoare împotriva unui guvern care pariază pe viețile și viitorul nostru,” a spus Rob Callender, de la Extinction Rebellion.
- Nouă din zece (91%) dintre protestatari vor urma și Calea 2, „Organizați-vă la nivel local.” Aceștia vor reveni în comunitățile locale, pentru a mobiliza mult mai mulți oameni pentru acțiunea climatică.
„Acești oameni vor dezvolta rapid această mișcare în lunile următoare, creând o masă critică a populației pe care guvernul nu va putea să o ignore, pur și simplu”, a adăugat Callender.
- Aproape jumătate (47%) dintre protestatari au ales Calea 1, „Picket” („Greve”). Aceștia au fost de acord să-și adauge sprijinul și prezența fizică valului de greve ale sindicatelor. De la lucrători din sistemul medical și profesori, până la personalul feroviar și pompieri, protestatarii au pus la încercare capacitatea guvernului de a guverna, în ultimele șase luni.
Discuțiile au început deja între grupurile și mișcările implicate în The Big One despre cum să se creeze o campanie națională unificată de proteste
„Aceasta va fi o formă vitală de solidaritate, care îi va pune față în față pe cei de la putere cu înțelegerea noastră că crizele de sănătate, privind transportul și costul de trai sunt toate componente ale urgenței climatice”, a conchis Callender.
Daisy Pearson, de la Global Justice Now, a declarat: „Ultimele patru zile au vizat extinderea mișcării noastre, aprofundarea conexiunilor acesteia și dezvoltarea înțelegerii noastre cu privire la cauzele fundamentale ale crizei climatice – de la marii poluatori care nu plătesc un ban pentru costurile dezastrelor climatice, până la tratatele comerciale internaționale care blocați dominația și puterea industriei combustibililor fosili.
„Dacă numeroasele și variatele grupuri care s-au reunit pe parcursul acestui weekend continuă să se extindă în exterior și coordoneze în interior, acesta ar putea fi începutul unei mișcări cu adevărat capabile să pună capăt erei combustibililor fosili.”