16.3 C
București
sâmbătă, 18 mai, 2024

Seceta prelungită din Spania a dus la creșterea prețului uleiului de măsline

Spania produce jumătate din cantitatea mondială de ulei de măsline

Analiștii avertizează că prețurile la uleiul de măsline au atins niveluri record din cauza secetei din Spania.

Mai mult, o vară extrem de uscată ar putea să afecteze și mai mult producția de măsline din acest an, transmite Financial Times, citat de Ziarul Financiar.

Începând cu luna iunie, prețul acestui aliment a crescut cu aproape 60%, ajungând la aproximativ 5.4 euro pe kilogram, din cauza secetei severe care a lovit Europa și a ruinat culturile de măsline din întregul continent anul trecut.

Spania, cea mai mare țară producătoare de ulei de măsline, a fost puternic afectată, cu o reducere cu jumătate a livrărilor anuale de ulei de măsline, ajungând la aproximativ 780.000 de tone în ultimele 12 luni

Potrivit Centrului de Studii Divulga din Italia, anul 2022 a fost cel mai secetos pentru Italia din 1800 încoace, iar condițiile de seceta prelungită din Spania pun în pericol o creștere a producției din acest an.

Luna trecută a fost a două cea mai caldă luna martie din acest secol și a două cea mai secetoasă, a explicat agenția meteorologică a Spaniei.

Luna aprilie va fi cea mai secetoasă din istorie

Potrivit meteorologilor spanioli, în primele 17 zile ale lunii, nu a existat ”nici măcar o picătură” de ploaie în mai mult de jumătate din țară, ceea ce reprezintă o scădere de 23% față de nivelul normal de precipitații de la începutul anului hidrologic, în octombrie.

spot_img
Latest news
știri