13.9 C
București
joi, 25 aprilie, 2024

NOI PEDEPSE SIMBOLICE PENTRU ORGANIZATORUL AUSTRIAC AL CONCURSULUI ILEGAL DE OFF-ROAD SUPERKARPATA TROPHY 2023

BĂTAIA DE JOC A AUSTRIECILOR CU PRIVIRE LA ZONELE PROTEJATE DIN ROMÂNIA CONTINUĂ

Garda Națională de Mediu a anunțat, pe pagina sa de Facebook, amendarea organizatorului Superkarpata Trophy 2023 cu 50,000 de lei. Amenzi simbolice, pentru cei care își permit participarea la o competiție atît de costisitoare. Amenzile de anii trecuți nu i-au deranjat pe aceștia de la a continua să își bată joc de pădurile din România.

Foto: Garda Națională de Mediu

Superkarpata Trophy, bătaia de joc a organizatorilor austrieci la adresa României

Concursul SuperKarpata Trophy 2023 se desfășoara anual în România de aproape 20 de ani, în condiții de ilegalitate. În primii ani, acesta a fost primit cu brațele deschise de către presa din România. Abia dupa aproape zece ani, arată publicația Ziar de Cluj, au început autoritățile din România să realizeze că e ilegal și imoral ce se întâmplă. Amenzile nu i-au oprit, însă, pe amatorii sportului extrem de poluant. Aceștia aleg să își bată joc, în continuare, de zonele protejate din România.

De ce România?

Competiția are loc în România, fiindcă, aici, organizatorii, se pot desfășura în voie, fără opreliști. Ea nu ar fi permisă în Austria, sau în orice alte țări din Vest. Aceasta nu are un traseu fix, competitorii alegându-și itinerariul singuri și indiscriminatoriu. Participanții nu țin cont de caracterul protejat al zonelor pe care le străbat. Organizația Națională de Off-Road din România a atras atenția în nenumărate rânduri asupra ilegalității acestei așa-zise „competiții.”

Imagini din acesta an, surpinse de Garda Națională de Mediu

Un nou an, o nouă bătaie de joc

Si în acest an, participanții la concurs și-au bătut joc de legislația de mediu și de pădurile din România. Membri ai ClubuluiSportiv „Geto-dacii Liberi” au aflat că mai multe vehicule de teren se deplasau în zone în care accesul este interzis. Austriecii se aflau în cadrul ariei naturale protejate „ROSCI0322 Muntele Șes.” Membrii clubului sportiv au sunat la 112, și comisarii Gărzii de Mediu Bihor s-au deplasat în zonă.

„În perioada 17-19.05.2023, comisarii de la Comisariatul Județean Bihor al Gărzii Naționale de Mediu au efectuat verificări pe teren, în zona ariei naturale protejate ROSCI0322 Muntele Șes, în urma unei sesizări privind accesul neautorizat și distrugeri pe teritoriul ariei naturale protejate prin desfășurarea manifestării sportive (competiție off-road), fără a deține avize/acorduri în acest sens,” se arată în comunicatul acestora.

Aria naturală protejată ROSCI0322 Muntele Șes, teren de joacă pentru austrieci și mașinile poluante ale acestora

Comisarii Gărzii de Mediu Bihor au verificat cele sesizate, în teren, miercuri, 17.05.2023. Ei au constatat existența unor urme de autovehicule de teren pe pajisti/pășuni/terenuri private. Acestea erau situate pe suprafața ariei naturale protejate ROSCI0322 Muntele Șes.

Administratorul ariei naturale protejate – Agentia Nationala pentru Arii Naturale Protejate (ANANP) – NU își dăduse acordul, și NU emisese nici un fel de aviz pentru organizarea manifestarii sportive.

Amenzi simbolice, pentru statutul financiar al organizatorilor

Cu toată acțiunea comisarilor de mediu, pedepsele sunt, din nou, insuficiente pentru a schimba ceva.

„Ca urmare a faptelor constatate, organizatorul competiției, Müller – Hartburg Dienstleistungsgesellschaft mbH din Viena, va fi sancționat cu amendă în valoare de 50.000 de lei, iar cinci șoferi austrieci, care au participat la competiția SuperKarpata Trophy, vor fi primi amenzi cuprinse între 5.000 – 10.000 de lei, pentru încălcarea OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice. Cei cinci șoferi amendați de Garda de Mediu Bihor au fost identificați de polițiștii din Aleșd,” anunță comisarii de mediu.

Aceștia spun că au cerut ajutorul IPJ Bihor, pentru a afla adresele celor 5 participanți la competiție legitimați de polițiștii din Aleșd. Ei spun că urmază „a se proceda conform legislației și procedurilor în vigoare.”

Foto: Garda Națională de Mediu

Amenzi se dau de mulți ani de zile, dar competiția continuă

Aceste lucru este bun și frumos, dar aceleași măsuri luate în anii precedenți nu au ajutat cu nimic la stoparea evenimentului. Legislația este permisivă, iar autoritățile locale din zonele afectate par a închide ochii, sesizările venind tot de la membri ai societății civile.

„Toți cei care vor să încalce legislația de mediu din această țară trebuie să suporte consecințele faptelor lor. Prin urmare, îi avertizăm pe amatorii de „expediții turistice” off-road din țară și din străinătate că asemenea competiții care provoacă distrugerea mediului natural sunt supuse regulilor stricte ale concursurilor off-road și sunt permanent în atenția Gărzii Naționale de Mediu,” a declarat Florin Bănică, Comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, în legătură cu desfășurarea manifestării sportive SuperKarpata Trophy 2023.

Foto: Garda Națională de Mediu

Este de apreciat că aceste competiții sunt „permanent în atenția Gărzii Naționale de Mediu.” Ideal ar fi, însă, ca ele să fie și în atenția legiuitorilor români, pentru a descuraja de la bun început organizarea acestor evenimente.

Fiindcă, la urma urmei, amenzile simbolice nu fac nimic pentru a descuraja competițiile. Mai mult, ele nu ajută CU NIMIC la refacerea zonelor afectate după ce au fost „rupte” de mașinile grele și extrem de poluante.

Latest news
știri