Uniunea Europeană continuă să se confrunte cu pierderea și degradarea habitatelor naturale, fapt care afectează biodiversitatea și echilibrul ecologic.
Datele publicate de un raport al Agenţiei Europene de Mediu (EEA), precizează că există multiple ecosisteme degradate cum ar fi râuri, lacuri, zone mlăştinoase şi păduri ce trebuie reabilitate, iar cele sănătoase rămase trebuie protejate, spune agenția.
Agenţia Europeană de Mediu: ”Natura de pe teritoriul Europei nu este într-o stare bună şi a demonstrat puţine semne de ameliorare în ultimii ani”
Conform raportului Agenției Europene de Mediu, este evidențiată importanța reabilitării naturii și a unei administrări mai bune a ecosistemelor din Europa, cu scopul de a îmbunătăți sănătatea umană, siguranța alimentară și protecția împotriva efectelor schimbărilor climatice.
Raportul subliniază necesitatea unor eforturi armonizate de reabilitare în ariile protejate existente, dar și în ariile neprotejate precum pădurile, terenurile agricole, apele marine și ariile urbane.
Folosirea terenurilor în activitățile umane, poluarea și criza climatică sunt factori majori care contribuie la pierderea biodiversității
În Uniunea Europeană, se constată că 81% din habitatele protejate, 39% din păsările protejate și 63% din alte specii protejate se află într-o stare deficitară sau precară.
Conform agenției, cel puțin 259.000 de kilometri pătrați de arii protejate necesită reabilitare, ceea ce reprezintă o suprafață echivalentă cu 70% din teritoriul Germaniei.