27.2 C
București
sâmbătă, 7 septembrie, 2024

O balenă ucigașă traumatizată de coliziunea cu o barcă, învață orcile să atace ambarcațiuni

Potrivit oamenilor de știință, orcile au analizat modul în care balena atacă ambarcațiunile. Apoi au acționat și ele la fel ca balena pe care o urmează în Ocean.

Gladis, o balena ucigașă care ar fi suferit traume după ce s-ar fi ciocnit cu o barcă, învață alte orci să atace iahturi în apropiere de Gibraltar.

Se pare că au reuși deja scufundarea a două nave. Cercetătorii cred că balena ucigașă numită White Gladis se răzbune pe bărci antrenând orci, care au provocat deja scufundarea a două iahturi.

Ei cred că un „moment critic de agonie” – în care White Gladis s-ar fi putut ciocni cu o navă sau a fost prinsă în plasele de pescuit ilegale – a dus la agresiunea ei asupra bărcilor. Odată cu această evoluție, oamenii de știință cred că marinarii ar putea fi nevoiți să se teamă de perspectiva unor viitoare atacuri de orci.

Șase orci au atacat un iacht la ordinul lui Gladys

La începutul acestei luni, pe 2 mai, în jur de șase orci ar fi lovit coca unui iaht de crucișător Bavaria 46 în strâmtoarea Gibraltar. Ambuscada a durat aproximativ o oră și a lăsat un cuplu din Cambridge șocat și confuz.

Janet Morris, 58 de ani, și Stephen Bidwell, 58 de ani, se aflau pe iaht când au fost alertați cu strigătul „orcilor!”.

„Mi-am tot amintit că avem o barcă de 22 de tone făcută din oțel, dar să văd trei dintre ei venind deodată, a fost o situație descurajantă” a spus bărbatul.

Balena era cu siguranță în jur și aproape că supraveghea”, a spus Bidwell înainte de a specula că este notoriul lider White Gladis. Căpitanul navei Greg Blackburn, din Leeds, a spus că a citit rapoartele despre matriarhă și că știa că se vor plimba.

Bărcile plictisitoare nu prezintă interes

El a spus că a lăsat vela mare pentru a face barca „cât de plictisitoare posibil”. Grupul de balene și liderul bandei lor și-au pierdut în cele din urmă interesul. După ce au provocat pagube în valoare de mii de lire sterline.

Nu este prima dată când White Gladis este suspectată că a făcut ravagii pe strâmtoarea Gibraltar, ruta care leagă Oceanul Atlantic de Mediterana. În noiembrie anul trecut, o navă în largul coastei orașului Viana do Castelo, Portugalia, a fost atacată de orci.

O a treia barcă a fost atacată și a fost târâtă în apă după ce cârma i-a fost doborâtă lângă coasta spaniolă la doar două zile după atacul de lângă Gibraltar. De data aceasta, două balene mai mici au lovit vasul, copiind tactica unei orci mai mari.

spot_img
Latest news
știri