3.3 C
București
sâmbătă, 11 ianuarie, 2025

”Jiul și alte râuri vor fi trecute prin țeavă.” Bankwatch a depus o plângere la Consiliul Europei

Organizațiile de mediu se opun proiectelor hidro din ariile protejate

Organizația ecologistă Bankwatch România a depus o plângere la Comisia Europeană pe tema proiectelor hidroenergetice ale Guvernului, arată RFI România. Activiștii de mediu le cer oficialilor de la Bruxelles ajutorul pentru a stopa controversata OUG care a scos locația hidrocentralelor din categoria zonelor naturale protejate. Astfel, acesta dă undă verde desfășurării unor proiecte în arii naturale protejate, conform organizației.

Natura cade, din nou, pradă interesului economic, iar numele celor care încearcă să oprească măcelul este împroșcat cu noroi

Bankwatch România se referă la proiectele hidro care ar afecta două parcuri naționale și 20 de situri Natura 2000. Acestea au fost exceptate de la cerințele de evaluare a impactului asupra mediului, în decembrie 2022.

Biologul Călin Dejeu explică exact care va fi acest impact, în petiția pe care a inițiat-o. Aceasta a fost semnată deja de 33 000 de oameni. O puteți semna și dumneavoastră, aici: Opriți distrugerea Defileului Jiului!

„33 de kilometri de curs de râu vor dispărea. Jiul, pe toată lungimea din defileu, va deveni o amintire. Va fi inlocuit cu un firicel jalnic de apă, pierdut printre pietre. In 2016, după 4 ani de sistare, au fost reluate “lucrările” la cel mai devastator pentru natură proiect implementat în țară în ultimii 27 de ani,” arată acesta

A fost o victorie pentru ministrul Energiei, Virgil Popescu, care punea protejarea zonelor pe baza unor interese oculte. „Este destul, să zicem, așa de ciudat. Aș putea spune  că au fost declarate situri natura 2000 pentru a bloca acele investiții”, decalra acesta, pentru Antena 3.

Discursul său este doar unul dintre multitudinea de atacuri îndreptate împotriva ONG-urilor, activiștilor de mediu și societății civile. În general, toți cei care încearcă protejarea puținei naturi rămase intacte în România sunt victime ale unor astfel de discursuri. Aceștia se lovesc de acuzații cum că încearcă să oprească progresul României pe plan economic.

Acuzatorii uită că mai multe dintre aceste proiecte au fost, deja, declarate ilegale de către instanțe de judecată din România, după cum precizează Bankwatch.

Biologul Călin Dejeu: ”Jiul va fi secat. Cel mai absurd proiect energetic din istorie”

Efectele acestui OUG asupra mediului  vor fi devastatoare, arată și Ioana Ciută, directoarea Bankwatch.

”Să luăm cazul Defileului Jiului, pentru că probabil e cel mai cunoscut dintre toate cele nouă proiecte. Vorbim de trecerea unui râu, a unui organism viu, îl scoatem din albia lui și-l trecem prin țeavă, pe un sector de aproape 30 de kilometri. Tot în cazul Defileului Jiului există și cele mai multe studii de impact independente, făcute de exemplu pentru administrarea Parcului Național Defileul Jiului, care spun că sub un anumit debit de 10 metri cubi pe secundă, nu mai poate fi asigurată viața pentru unele specii de faună și floră în Defileul Jiului. Or proiectul presupune scăderea debitului până la 2 metri cubi pe secundă, ceea ce nu mai poate susține viața,” a explicat aceasta, pentru RFI România,

spot_img
Latest news
știri