0.4 C
București
vineri, 27 decembrie, 2024

Criza climatică a fost cea care a provocat valurile de căldură, spun specialiștii

Valul extrem de căldură de pe cele trei continente de luna aceasta a fost mult mai probabil din cauza crizei climatice. Spune o analiză, care se bazează pe faptul că temperaturile sunt încă mari în anumite părți ale emisferei nordice.

„Iadul de căldură” ar fi fost „practic imposibil”, fără schimbările climatice. În timp ce schimbările climatice au făcut valul de căldură din China de cel puțin 50 de ori mai greu de suportat. Potrivit unei analize rapide de atribuire făcută de inițiativa World Weather Attribution. WWA, un grup de oameni de știință care evaluează rolul schimbărilor climatice. Ei au petrecut o săptămână analizând valurile de căldură periculoase care au măturat emisfera nordică. Temperaturile din Valea Morții au atins 53,3 Celsius luna aceasta. Iar orașul Phoenix a cunoscut un record de 25 de zile consecutive de temperaturi mai mari de 43,3 Celsius. China a înregistrat o temperatură națională ridicată la începutul acestei luni, de 52,2 grade Celsius.

Europa, China și America de Nord lovite de valurile de căldură mult mai puternice

Și în Europa, recordurile locale au fost doborâte în anumite părți ale Spaniei și Italiei. Pe măsură ce temperaturile s-au apropiat de recordul istoric al Europei de 48,8 grade Celsius. Grupul a descoperit că „rolul schimbărilor climatice este absolut copleșitor”. Dacă oamenii nu ar fi încălzit planeta arzând petrol, cărbune și gaz, aceste tipuri de valuri de căldură ar fi extrem de rare. A spus unul dintre specialiști. Dar, pe măsură ce lumea continuă să ardă combustibili fosili, aceștia nu mai sunt neobișnuiți, a spus el. În clima actuală, valuri de căldură extreme precum cele cu care se confruntă lumea în prezent sunt așteptate o dată la 15 ani. Pentru SUA și Mexic, o dată la 10 ani în Europa de Sud și o dată la cinci ani pentru China, a arătat analiza.

Meteorologii avertizează că aceasta ar putea fi catalogată drept o vară răcoroasă

Oamenii de știință au descoperit că schimbările climatice fac valurile de căldură și mai calde. Poluarea a făcut ca valul de căldură din Europa să fie cu 2,5 grade Celsius mai fierbinte. Cel din America de Nord cu 2 grade Celsius mai fierbinte. Și cel din China cu 1 grad Celsius mai cald, potrivit raportului. Dacă temperatura medie a planetei crește cu 2 grade Celsius peste nivelurile preindustriale, se pot aștepta valuri de căldură extreme la fiecare doi până la cinci ani, potrivit raportului. „S-ar putea foarte bine ca aceasta să fie o vară răcoroasă în viitor. Dacă nu oprim rapid arderea combustibililor fosili”, a spus specialiștul.

spot_img
Latest news
știri