12.4 C
București
joi, 2 mai, 2024

Oamenii de știință pun la punct un dispozitiv prin care vor să prezică valurile de căldură oceanice

Pe măsură ce clima globală continuă să se încălzească, oamenii de știință din întreaga lume încearcă să realizeze predicțiile pentru temperatura oceanelor. Ei încearcă să răspundă la întrebarea: unde este probabil să se lovească valurile de căldură marine.

Cercetătorii speră că, pe măsură ce modelele sunt ajustate, predicțiile lor vor fi suficient de solide pentru a alerta la timp. O prognoză alarmantă, de exemplu, ar putea ajuta un organism de reglementare să decidă să închidă temporar pescuitul.

Dar predicțiile privind temperatura oceanului nu sunt încă suficient de fiabile. „Încă trebuie să se lucreze la precizia lor”, spune Arani Chandrapavan, om de știință. Modelele se apropie de simulările existente ale atmosferei și oceanelor. Acestea pot arăta o încălzire și răcire ciclică a apei în Pacificul tropical care poate influența vremea din întreaga lume.

Predicțiile similare ale temperaturii apei au fost deja folosite în industria pescuitului. Acestea combină un model care prezice temperaturile suprafeței mării cu date istorice de urmărire pentru specie.

La ce ar ajuta predicțiile meteo?

Predicțiile ajută bărcile de pescuit să se concentreze mai eficient asupra peștilor. Unele părți ale oceanului sfidează predicția ușoară, deoarece temperaturile lor fluctuează. Cu forțe greu de prezis. Mediterana, care a fost lovită de un val de căldură sever anul trecut, este puternic afectată de vremea de pe pământul din apropiere.

Deoarece este relativ puțin adâncă, iar apa se mișcă lent în interior și ieșire din Atlantic. Pentru a testa acuratețea modelului NOAA, oamenii de știință ale agenției au introdus în el 30 de ani de înregistrări climatice istorice.  Speranța este de a putea emite predicțiile cu până la 1 an înainte cu privire la riscul crescut.

De un val de căldură marin într-o anumită zonă.  Deși rezultatul nu va fi o minge de cristal, informațiile ar putea ajuta totuși să ghideze deciziile cu privire la deschiderea unei zone de pescuit. Cei care fac prognoze cu privire la temperatura oceanului fac acum pariuri. „Încercăm să scoatem a patra carte și a cincea carte, astfel încât să putem face acele pariuri un pic mai bune.”

Latest news
știri