20.2 C
București
duminică, 19 mai, 2024

Pădurile tropicale sunt tot mai amenințate de creșterea temperaturilor

Din cauza încălzirii globale, foarte multe plante nu mai pot mai realiza procesul de fotosinteză

Un nou studiu publicat în revista Nature și citat de publicația Biziday avertizează că anumite regiuni ale pădurilor tropicale din America de Sud până în Asia de Sud-Est ar putea deveni incapabile să realizeze procesul vital al fotosintezei în cazul în care temperatura frunzelor se apropie de 50 de grade Celsius.

Cercetătorii au descoperit că frunzele nu pot susține fotosinteza la temperaturi peste 46.7 Celsius.

Având în vedere creșterea temperaturilor cauzată de schimbările climatice, procentul frunzelor afectate ar putea crește semnificativ.

Pădurile tropicale joacă un rol esențial în absorbția de carbon și în menținerea echilibrului climatic global, iar această amenințare ar putea avea consecințe devastatoare asupra biodiversității și a climei globale

Potrivit studiului, în prezent, doar 0.01% din totalul frunzelor depășesc acest prag, dar este de așteptat ca procentul să crească odată cu temperatura medie globală.

Acest lucru reprezintă o amenințare serioasă pentru pădurile tropicale, care acoperă aproximativ 12% din suprafața planetei și care adăpostesc mai mult de jumătate dintre toate speciile de animale şi plante din lume.

Mai mult, acestea joacă un rol vital în absorbția și stocarea carbonului și contribuie la ajustarea temperaturilor la nivel global.

Cercetătorii au mai explicat faptul că pădurile tropicale pot rezista unei încălziri a temperaturii globale de încă aproximativ 4 grade Celsius, dincolo de care capacitatea de a face fotosinteză dispare.

Toate formele de viață depind de procesul de fotosinteză

În final, cercetătorii au tras un semnal de alarmă legat de importanța acestui proces pentru păduri, vietăți și climă.

 “Aproape toate formele de viață, inclusiv oamenii, depind de fotosinteză pentru a se hrăni, fie direct, fie indirect”, spune Kevin Collins, lector la Open University.

spot_img
Latest news
știri