1.9 C
București
joi, 26 decembrie, 2024

Marea Caspică ar putea seca definitiv

Nivelul apei a scăzut cu aproximativ 1.5 metri din anii ’90

Marea Caspică se confruntă cu o gravă criză ecologică, nivelul apei scăzând rapid din cauza poluării, construirii de baraje și schimbărilor climatice, relatează CNN, citat de publicația Descoperă.ro.

Cea mai mare mare interioară din lume este în pericol din cauza acestor factori care accelerează declinul nivelului apei.

Marea Caspică riscă un destin similar cu cel al Mării Aral, aproape dispărută din cauza activităților umane

De asemenea, cercetătorii avertizează că, până la sfârșitul secolului, scăderile ar putea ajunge până la 30 de metri, mai punctează sursa citată.

Aceasta ar afecta grav resursele economice, inclusiv pescuitul și turismul, iar competiția pentru resurse ar putea genera conflicte între cele cinci state riverane: Kazahstan, Iran, Azerbaidjan, Rusia și Turkmenistan.

Biodiversitatea Mării Caspice este, de asemenea, amenințată, în special specii precum sturionul, ale cărui populații au suferit din cauza poluării și pescuitului excesiv.

Oamenii de știință avertizează că, fără acțiuni comune, Marea Caspică riscă un destin similar cu cel al Mării Aral, aproape dispărută din cauza activităților umane.

Avertismentul apare în contextul summitului COP29 din Baku, unde liderii mondiali vor discuta măsuri climatice urgente pentru salvarea mării.

Marea Caspică este cel mai mare lac din lume, așezat la hotarul Europei și Asiei

Marea Caspică reprezintă un lac lipsit de scurgere, iar apa în el este salină, de la 0.05 % la gura de vărsare a râului Volga până la 11-13 % în partea sud-estică.

Nivelul apei variază de la un an la altul, în prezent fiind aprox. 28 m sub nivelul oceanului planetar.

Suprafața Mării Caspice (fără Kara Bogaz Gol) măsoară 371.000 km², iar adâncimea ei maximă este de 1025 m.

spot_img
Latest news
știri