4.3 C
București
duminică, 29 decembrie, 2024

Greenpeace România obține o victorie istorică în procesul legat de Neptun Deep

Tribunalul București obligă autoritățile să publice studiile de ecotoxicitate pentru protejarea Mării Negre

Greenpeace România a câștigat primul proces în legătură cu proiectul Neptun Deep, scrie Digi 24.

Tribunalul București obligă Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral și Institutul Grigore Antipa să comunice studiile de ecotoxicitate care au stat la baza elaborării Raportului Integrat de Mediu pentru proiectul Neptun Deep

Atât Institutul Grigore Antipa, cât și Administrația Bazinală, au refuzat sistematic să comunice rezultatele testelor de ecotoxicitate și să prezinte documentația tehnică depusă în vederea emiterii avizului de gospodărire a apelor, documente ce vizau aspecte de mediu, încălcând astfel liberul acces la informațiile de interes public.

Instanțele au transmis un mesaj foarte clar – Administrația Bazinală și Institutul Grigore Antipa trebuie să acționeze în interesul cetățenilor români și a mediului înconjurător. Ele nu pot ascunde informații de interes public, făcând astfel jocurile poluatorilor. Este dreptul nostru să știm ce substanțe chimice OMV Petrom și Romgaz intenționează să deverseze în Marea Neagră și cum vor afecta sutele de specii vulnerabile care se adăpostesc în mare” a declarat Vlad Cătună, Coordonator de Campanii, Greenpeace România.

Peste 5 milioane de m³ de apă uzată vor fi deversate în Marea Neagră în 20 de ani

Conform Raportului Integrat de Mediu, lucrările de construire, operare și dezafectarea ulterioară a facilităților offshore Neptun Deep prezintă o serie de efecte asupra apei marine, care pot induce un impact direct asupra mării.

Numai în perioada de operare (aproximativ 20 de ani), vor fi deversate în Marea Neagră peste 5 milioane de m3 de apă uzată.

spot_img
Latest news
știri