11.1 C
București
joi, 28 martie, 2024

Umanitate în 2021: Ursul prezent pe străzile din Târgu Mureș va fi relocat

Să nu uităm de luna iunie, 2020: un pui de urs șchiop și care nu atacase pe nimeni a fost împușcat cu acordul Ministerului Mediului, pe motiv că se obișnuise cu oamenii

Tranchilizant în locul glonțului și relocarea, ca alternativă la ucidere: există și primari care înțeleg faptul că prezența unui animal sălbatic pe străzile orașului nu se datorează decât defrișărilor și distrugerii habitatelor.

Să nu uităm de luna iunie, 2020: un pui de urs șchiop și care nu atacase pe nimeni a fost împușcat cu acordul Ministerului Mediului, pe motiv că se obișnuise cu oamenii.

Desigur, în momentul în care pădurea devine șantier, ursul se va obișnui cu localnicii, așa cum se va obișnui și cu foamea constantă.

Anul 2020: Un silvicultor din Romsilva a împușcat un pui de urs. Defrișările au continuat, cruzimile au rămas la ordinea zilei, iar anchetele de după nu au dus la rezolvări.

Petițiile au rămas o soluție de rezervă, soluție care, din păcate, nu are rezultate imediate.

Stop Defrișărilor: ”Nu l-au relocat, l-au împușcat. Le place crima.”

L-au omorât pe Guleratul. L-a împușcat un vânător, după ce a primit acordul de la Ministerul Mediului. De doi ani, de când a rămas singur, stătea ursul ăsta în Predeal. Nu atacase pe nimeni.

Era ca un fel de mascotă, îl știau toți: localnici și turiști. Căuta și el mâncare. Își vedea de treaba lui. Nu l-au relocat, l-au împușcat. Le place crima, le place sângele, le place să omoare, au nevoie de trofee.

Nu doar urși…ci orice animal..iar Ministrul Mediului a aprobat cotele de recoltă pentru 25.000 de căprioare. Haideți să oprim asta”, se arăta pe pagina Stop Defrișărilor.

Un dram de empatie în 2021: un urs va fi relocat

Ursul a cărui prezenţă este semnalată foarte des prin aplicaţia RO-ALERT pe mai multe străzi din municipiul Târgu Mureş, pe perioada zilei, va fi relocat, a anunţat primarul Soos Zoltan, vineri, într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.

Soos Zolta a mai declarat că dorește rezolvarea situației în ceea ce priveşte problemele semnalate de locuitorii orașului Târgu Mureș.

Astfel, edilul a declarat că a avut discuții și cu prefectul Mara Togănel şi, pe parcurusul zilelor următoare, vor fi efectuate demersurile pentru a începe operaţiunea de relocare a ursului.

De asemenea, eterna situație a urșilor din judeţele Mureş, Harghita, Covasna şi Braşov a fost dezbătută luni, în Comisia de Petiţii a Parlamentului European.

În cadrul discuțiilor, Vincze Lorant a arătat poziția Comisiei Europene. Mai exact, Comisia Europeană a confirmat că Directiva Europeană privind Habitatele interzice capturarea sau uciderea deliberată a vânatului mare, cum ar fi ursul brun, care este o specie strict protejată, dar că, pentru asigurarea sănătății publice și a siguranței, statele membre pot deroga de la această dispoziție pentru a preveni daune grave.

În momentul în care tranchilizantul va lua, în totalitate, locul glonțului, vom avea șanse să evoluăm și să nu mai privim uciderea ca unica soluție confortabilă.

Latest news
știri