17.3 C
București
miercuri, 24 aprilie, 2024

ARBDD: Au reapărut cocorii în Delta Dunării

Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) a anunțat, în cursul zilei de azi, despre reapariția cocorilor în Deltă.

Într-o postare pe Facebook, reprezentanții ARBDD au publicat un clip video unde se pot observa mai multe exemplare din această specie.

Simbol al fidelității, al vieții de cuplu și al dragostei

Au reapărut cocorii în Delta Dunării! În cultura asiatică se credea că aceste păsări trăiesc 1000 de ani, de aceea ele simbolizează viața îndelungată. Cocorul este o pasăre monogamă, care rămâne cu perechea sa pentru tot restul vieții. Din această cauză a devenit simbol al fidelității, vieții de cuplu, al dragostei și fericirii. Frumusețea și eleganța cocorilor fac ca aceste păsări să fie atât de fascinante pentru oameni. În China, Africa de Sud și Uganda cocorii sunt simboluri naționale. Ne bucură reapariția unor exemplare de cocori în RBDD!”, a transmis Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii pe Facebook.

În România trăiesc două specii, „Cocorul mare” (Grus grus) (114 cm), care cuibărește în Delta Dunării și „Cocorul mic” (Anthrpodes virgo), care atinge 96 de cm înălțime și poate fi văzut rar, deoarece este numai în trecere, cuibărind în Asia Centrală și iernând în delta Nilului.

Factorii implicaţi în dispariţia speciei din ţara noastră sunt reprezentaţi, în principal, de asanarea zonelor umede, de presiunea antropică dată de vânătoarea păsărilor adulte, colectarea ouălor, a puilor şi apariţia câinilor hoitari, odată cu dezvoltarea localităţilor.

Un alt factor care a dus la dispariţia micropopulaţiei din Delta Dunării îl reprezintă izolarea geografică a acestui nucleu de restul populaţiei europene, datorită fragmentării şi dispariţiei reţelelor de zone umede ce împânzeau cândva Europa, precizează Sinteza.

Și berzele s-au întors în România, după un zbor de 11 mii de kilometri

În aceeași ordine de idei, în cursul zilei de 24 martie, organizație neguvernamentală Milvus anunța revenirea berzelor în România.

În ciuda unei luni cu ninsori, păsările care au iernat în Africa au început să sosească în locurile lor de cuibărit din țara noastră.

Latest news
știri