12.4 C
București
marți, 21 mai, 2024

BĂLTENI: AMENZI DE PESTE 600.000 LEI ŞI 60 DE TONE DE DEŞEURI FEROASE ȘI NEFEROASE CONFISCATE

72 de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, alături de polițiști și jandarmi, au efectuat 35 de percheziții în localitea dâmbovițeană

Raziile de amploare întreprinse de Garda Națională de Mediu marți, 25 aprilie, în județul Dâmbovița, raportate de Știrea Verde, s-au încheiat. Acțiunea comisarilor de mediu s-a lăsat cu amenzi usturătoare și confiscarea unei cantități impresionante de deșeuri metalice.

Control la 22 de agenți economici și 13 persoane fizice

72 de comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, alături de polițiști și jandarmi, au „măturat”, marți, 25 aprilie, localitatea Bălteni din județul Dâmbovița.

Autoritățile au participat la de 35 de percheziții, conform Inspectoratului Județean de Poliţie Dâmboviţa. Raziile au vizat operatori economici și persoane fizice care desfășoară activități de colectare și valorificare a deșeurilor metalice.

Au fost „vizitați” nu mai puțin de 22 de agenți economici și 13 persoane fizice bănuite de comiterea unor infracțiuni de evaziune fiscală și incendiere de deșeuri.

Aceștia erau suspectați că nu ar fi ținut evidențe contabile sau declarat venituri obținute din activități de vânzare a metalelor. Materialele feroase și neferoase ar fi provenit din dezmembrarea ilegale de vehicule.

Foto: Garda de Mediu, Facebook

Comisarii îi bănuiau pe aceștia și de incendierea unor componente provenite din dezmembrări, poluând, astfel, mediul înconjurător

Datorită naturii infracțiunilor suspectate, comisarilor de mediu li s-au alăturat reprezentanți ai Direcției de Investigare a Criminalității Economice. Fiind o acțiune atît de extinsă, a fost necesară intervenția polițiștilor din mai multe județe. La aceasta au participat, astfel, și polițiști din județele Argeș, Ilfov și Prahova, dar și jandarmi bucureșteni.

În urma verificărilor efectuate, aceștia au aplicat 19 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 609.500 lei. Pe lângă amenzi, au fost înaintate 2 sesizări penale. Echipa de control a confiscat, totodată, aproximativ 50 tone deșeuri feroase şi 10 tone de cupru şi aluminiu.

Conform unui comunicat al GNM, comisarii acesteia au efectuat un control şi la Unitatea Administrativ Teritorială Conțești. Și în această localitate, spun aceștia, au loc frecvente incendieri ilegale de deşeuri.

„În data de 25.04.2023, 36 de echipe de comisari din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu, împreună cu lucrători din cadrul Inspectoratului Județean de Poliţie Dâmboviţa, Inspectoratului Județean de Jandarmeriei Dâmboviţa și ai Brigăzii Speciale de Jandarmi București, au desfășurat inopinat ample acțiuni de inspecție și control la operatori economici/persoane fizice care desfășoară activități de colectare/valorificare deșeuri feroase/neferoase/VSU(vehicule scoase din uz) din localitatea Bălteni, jud Dâmboviţa,” se arată în comunicatul GNM.

spot_img
Latest news
știri