2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

OMS, îngrijorată asupra unui pericol biologic ridicat, în Sudan

Unul dintre laboratoarele care păstrează agenți patogeni ai rujeolei, rubeolei și holerei a ajuns pe mâinile combatanților.

Organizația Mondială a Sănătății se arată îngrijorată asupra ceea ce se întâmplă în Sudan. Asta pentru că una dintre facțiunile militare implicate în războiul civil a preluat controlul asupra unui laborator în care sunt păstrați agenți patogeni ai diferitelor boli extreme de periculoase. Din acest motiv, OMS spune că există un pericol biologic ridicat. Nima Saeed Abid, unul dintre reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății spune că tehnicienii de la Laboratorul Național de Sănătate Publică din capitala Khartoum nu au apucat să securizeze substanțele biologice înainte ca laboratorul să cadă pradă facțiunii.

Nu se poate ajunge la laborator

Aceasta este principala preocupare: lipsa de accesibilitate a cercetătorilor pentru a merge în laborator și a pune în siguranță materialul biologic și substanțele disponibile”, a mai spus reprezentantul OMS. Până în acest moment în războiul civil care a izbucnit acum 11 zile au murit nu mai puțin de 459 de oameni și 4072 au fost răniți, potrivit datelor de la Organizația Mondială a Sănătății. Confruntările au loc intre cele două facțiuni Forțele Armate sudaneze (SAF) și Forțele de Sprijin Rapid (RSF), iar instituțiile care oferă servicii esențiale cum ar fi spitalele nu mai pot funcționa. Chiar și Biroul umanitar al ONU a fost nevoit să își reducă activitățile în anumite zone.

Focurile au încetat pentru 72 de ore

De când a izbucnit războiul civil, mai mulți cetățeni străni din țări precum SUA, Marea Britanie, Franța, China, au cerut să fie evacuați. Acela a fost momentul în care s-a stabilit că timp de 72 de ore vor înceta focul pentru ca acești cetățeni să poată pleca. Printre ei s-au numărat și români, doar că 9 dintre ei nu au reușit sub nicio formă să părăsească țara. Pentru ca focul să fie oprit s-au făcut presiuni din toate părțile. Până și directorul regional al Comitetului Internațional al Crucii Roșii (CICR) din Africa a îndemnat alte țări să continue să facă presiuni asupra Sudanului pentru a găsi o “soluție de lungă durată”.

spot_img
Latest news
știri