22.9 C
București
marți, 7 mai, 2024

Parlamentul European a decis retragerea UE din Tratatul Carta Energiei

Raportul ar fi îngreunat tranziția energetică

Parlamentul European a decis cu o majoritate covârșitoare de voturi retragerea UE din Tratatul Carta Energiei.

Este vorba despre un acord internațional depășit care ar fi îngreunat tranziția energetică, scrie Mediafax.

Încheiat în 1998, tratatul este semnat de aproximativ 50 de țări la nivel mondial inclusiv UE ca bloc, cu scopul de a proteja financiar investițiile străine în infrastructura energetică între membrii acordului.

În baza lui, companiile pot da în judecată guverne pentru politicile energetice care le afectează investițiile.

În ultimii doi ani, Spania, Franța, Germania, Olanda, Slovenia, Polonia, Luxemburg, Danemarca, Irlanda, Portugalia și Marea Britanie și-au anunțat retragerea, iar Italia s-a retras mai devreme, în 2016

Comisia Europeană și mai multe state membre și-au exprimat îngrijorarea cu privire la piedicile pe care acest acord le-ar putea pune tranziției verzi. Până la această decizie, 11 state membre s-au retras individual din acest tratat, pentru a pune capăt pericolului pe care îl reprezintă.

În momentul de față, Parlamentul European a decis retragerea UE ca bloc.

Decizia trebuie să fie confirmată și în Consiliu, dar s-a ajuns deja la un acord preliminar și se anticipează că un acord final ar putea avea loc deja în luna mai.

Până în prezent, România nu și-a exprimat decizia pentru o retragere individuală din tratat

Acest fapt va face mai dificil procesul de gestionare a statutului de membru, care până acum era coordonat de Comisie.

Încurajăm autoritățile din România responsabile – Ministerul Energiei, Ministerul Economiei și Ministerul Afacerilor Externe – să ia cât mai rapid o decizie în favoarea retragerii din acest tratat periculos. Avantajele sunt evidente, companiile din domeniul energiei nu vor mai putea aduce litigii României pentru proiectele începute după data retragerii, iar țara noastră va putea lua deciziile potrivite la nivel național pentru decarbonizare fără teama unor dispute internaționale”, a spus Raluca Petcu, coordonatoare campanie gaze fosile, Bankwatch România.

Latest news
știri