Sunt decimați din cauza poluării, numărul lor a scăzut și continuă să scadă, iar vina ne aparține, chit că vrem, sau nu, să recunoaștem: în Marea Neagră mai trăiesc aproximativ 270 de mii de exemplare de delfini, aproape de trei ori mai puțini decât în Marea Mediterană.
Sunt concluziile cercetătorilor din șase state riverane Mării Negre, care au terminat recensământul delfinilor. Oamenii de știință sperau ca numărul delfinilor să se apropie de jumătate de milion, însă datele sunt pesimiste, cercetătorii sperând ca autoritățile să se gândească și să ia măsuri pentru protecția mamiferelor.
Anul 1950 – 2 milioane de delfini în Marea Neagră.
Anul 2021 – doar 270 de mii
Studiul la care au participat România, Bulgaria, Ucraina, Rusia, Georgia şi Turcia a început în 2019, când populația de delfini era estimată la 200 de mii. Asta în condiţiile în care cercetările din 1950 arătau că erau 2 milioane de delfini în Marea Neagră.
Specialiştii au monitorizat coloniile de delfini atât din avion, cât şi de pe apă. Datele obţinute arată o decimare a numărului de exemplare faţă de 1950, dar o mică îmbunătăţire comparativ cu 2019, arată Știrile Pro Tv.
Marian Paiu, ONG Mare Nostrum: ”Per total noi estimam la peste 270.000, asta arată o uşoară îmbunătăţire a numărului de exemplare, dar acest lucru nu reflectă neaprat şi faptul că exemplarele sau abundentele înaintate în anii 90 erau la fel de bune.”
Jucăuși, fascinanți, dar foarte sensibili la poluare: delfinii din Marea Neagră
În Marea Neagră trăiesc trei specii de delfin. Cu toate acestea, delfinul comun, care reprezintă specia cea mai des întâlnită, este și cea mai sensibilă specie la poluările chimice și acustice.
Adrian Padineanu, marinar: “Acum 4 zile când am fost la Limanu chiar am văzut un grup mai mare. S-au ţinut după noi cam juma` de ora aşa. De obicei, când apare unul, apar toţi aşa şi parcă ai senzaţia că vor să-ţi spună ceva.”
Deși nu ne aflăm, încă, la jumătatea anului 2021, mai mulți delfini au fost găsiți morți
Specialiştii spun că numărul delfinilor din Marea Neagră a scăzut din cauza poluării, a pescarilor, dar şi a turiştilor. Ei avertizează că, dacă nu devenim mai responsabili, nu vom mai zări simpaticii delfini pe mare, mai arată sursa citată.
Deși România pare din ce în ce mai implicată în ceea ce privește problema poluării, anul 2021 a început sumbru, cinci delfini fiind găsiţi morţi pe plajele de pe litoralul românesc.
Conform studiului, în toată Marea Neagră, anual, cel puţin 20.000 au aceeaşi soartă.
Sursa foto: revistablogurilor.ro