Un bărbat din Olanda care a fost paralizat timp de 12 ani în urma unui accident a recăpătat capacitatea de a merge, datorită implantării unui dispozitiv care citește semnalele cerebrale și transmite instrucțiuni către coloana vertebrală pentru a activa mușchii picioarelor.
Premieră medicală: olandezul paralizat a reușit să meargă doar gândindu-se la acest lucru, datorită implanturilor cerebrale electronice
Operația de restabilire a mobilității lui Gert-Jan Oskam, în vârstă de 40 de ani, a fost efectuată în iulie 2021 de o echipă de neurochirurgi condusă de profesoara Jocelyne Bloch de la Universitatea Lausanne, conform informațiilor furnizate de BBC.
Cercetătorii în neurologie de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie din Lausanne desfășoară un program pe termen lung pentru dezvoltarea interfețelor între creier și dispozitive, cu scopul de a ajuta persoanele paralizate.
Sistemul se află încă într-o fază experimentală
Conform explicațiilor oferite de agenția de presă, experimentele la care a participat Gert-Jan Oskam includ testarea unui sistem care reconstituie ritmul pașilor în timpul mersului, prin trimiterea semnalelor de la un computer către măduva sa spinării.
Cu toate că dispozitivul l-a ajutat să facă mai mulți pași simultan, mișcările au fost destul de mecanice și au necesitat declanșarea lor prin intermediul unui buton sau a unui senzor.
”Mă simt ca un copil mic”
”Mă simt ca un copil mic, învăţ din nou să merg”, a declarat Oskam.
Separat, profesoara Jocelyne Bloch a spus că ”ceea ce este important pentru noi nu este doar să avem un studiu ştiinţific, ci în cele din urmă să oferim mai mult mobilitate tuturor persoanelor cu leziuni ale măduvei spinării, care sunt obişnuite să audă de la medici că trebuie să se obişnuiască cu faptul că nu se vor mai mişca niciodată”.