4.5 C
București
sâmbătă, 7 decembrie, 2024

Hibridizare naturală între o egretă mică și un stârc cenușiu. Cum arată noul exemplar | FOTO

În Franța a fost observat un caz de hibridizare între o egretă mică și un stârc cenușiu.

Observatorii de păsări din Franța cred că au văzut un caz de hibridizare în sălbăticie între un stârc cenușiu și o egretă mică. Noua specie hibridă ar trebuie să fie un hergret sau un egron, scrie IFL Science.

Pasărea a fost observată lângă Parcul Marquenterre, în departamentul Somme. Aceasta prezenta „trăsături mixte” ale celor două specii. Oamenii de știință cred acum că aceasta este produsul împerecherii între o egretă mică (Egretta garzetta) și un stârc cenușiu (Ardea cinerea). Cele două păsări au comportament similare, cuibăresc aproape la fel și migrează în aceleași perioadă.

În ceea ce privește diferențele, gretele mici sunt mai mici. Ele au aproximativ 55 – 65 de centimetri, în timp ce stârcii cenușii au o înălțime de aproximativ 84 – 102 de centimetri. Egretele mici au, de asemenea, penajul alb și picioarele negre, în timp ce stârcii cenușii posedă un corp negru și gri și au capete albe.

Cazurile de hibridizare, destul de comune în natură

În timp ce cazurile de hibridizare între diferite specii din familia Ardeidae nu sunt nemaiauzite, această ultimă descoperire în Franța este neobișnuită, deoarece speciile aparțin unui gen diferit, adică provin din ramuri relativ îndepărtate ale arborelui genealogic.

Din punct de vedere biologic, hibridizarea este definită ca reproducerea a două organisme din specii diferite. Deși ideea de reproducere între specii poate părea ciudată, este surprinzător de comună în Arborele Vieții. Un studiu de la University College London a sugerat că până la 25% dintre speciile de plante și 10% dintre speciile de animale sunt implicate în hibridizarea și introgresiunea cu alte specii.

Chiar și oamenii moderni sunt produsul hibridizării. De-a lungul istoriei noastre, ne-am încrucișat în mod prolific cu neanderthalienii, o specie similară. De asemenea omul s-a încrucișat și cu denisovenii. Moștenirea acestei încrucișări trăiește și astăzi. Oamenii cu ascendență europeană sau din Asia de Est pot deține până la 3% din ADN-ul neanderthalienilor.

spot_img
Latest news
știri