-1.1 C
București
luni, 23 decembrie, 2024

O sondă NASA a colectat praf și fragmente de rocă de pe un asteroid potențial periculos pentru Pământ

Potrivit NASA, asteroidul ar putea lovi Pământul în anul 2182, iar evenimentul ar fi unul catastrofal

Conform rapoartelor de la BBC şi Reuters, o sondă NASA care a colectat praf și fragmente de rocă de pe asteroidul numit Bennu a reușit să aterizeze în siguranță pe Pământ.

Cercetătorii cred că această capsulă conține aproximativ 250 de grame de praf, care urmează să fie analizate de oameni de știință din întreaga lume.

Bennu este considerat unul dintre cei mai periculoși asteroizi din Sistemul Solar, deoarece, deși probabilitatea de impact cu Pământul este scăzută, traiectoria sa îi conferă cea mai mare șansă în acest sens printre toți asteroizii cunoscuți.

Două misiuni similare au avut loc în 2010 și 2020

Aceasta reprezintă doar a treia mostră de asteroid, și de departe cea mai mare, care a fost întoarsă pe Pământ pentru analiză, după două misiuni similare ale agenției spațiale japoneze în 2010 și 2020.

Asteroidul, alcătuit aparent dintr-o serie de roci libere, asemănătoare unei grămezi de moloz, are un diametru de doar 500 de metri, ceea ce îl face puțin mai mic decât înălțimea Empire State Building.

Cu toate acestea, el este mult mai mic în comparație cu asteroidul care a lovit Pământul acum 66 de milioane de ani, contribuind la extincția dinozaurilor.

Asteroidul Bennu este o relicvă a sistemului solar timpuriu

Asemenea altor asteroizi, Bennu reprezintă o relicvă a sistemului solar timpuriu.

Deoarece chimia și mineralogia sa rămân practic neschimbate de la formarea sa cu aproximativ 4.5 miliarde de ani în urmă, acesta oferă informații valoroase despre originile și evoluția planetelor stâncoase, precum Pământul.

spot_img
Latest news
știri