3.8 C
București
marți, 26 noiembrie, 2024

500 de oameni de știință lansează un avertisment de „urgență” cu privire la Antarctica

Antarctica se confruntă cu o topire accelerată a gheții, care ar putea genera în următoarele decenii o creștere catastrofală a nivelului mării.

Sute de oameni de știință s-au adunat pentru la „summit de urgență” din Australia pentru a discuta despre Antarctica. Mesajul lor este unul dur: sunt necesare acțiuni urgente pentru a preveni topirea gheții și creșterea catastrofală a nivelului mării în întreaga lume, scrie IFL Science.

„Nicăieri pe Pământ nu există o cauză mai mare de incertitudine în proiecțiile de creștere a nivelului mării decât din Antarctica de Est, în curtea din spate a Australiei. Calota de gheață conține suficientă apă pentru a ridica nivelul mării la nivel global cu aproximativ 50 de metri dacă este complet topită. Implicațiile pentru orașele și infrastructura noastră de coastă sunt imense”, se arată în declarație.

„Schimbările induse de încălzirea globală observate în regiune sunt imense. Cercetări recente au arătat că gheața de mare a scăzut la un nivel record. Avem valuri de căldură extreme care depășesc 40°C peste temperaturile medii. Schimbarea ecosistemelor pe uscat și pe mare subliniază transformările fără precedent ale acestei regiuni”, adaugă cercetătorii.

„Topirea gheții care va genera o creștere rapidă și catastrofală a nivelului mării este posibilă în timpul vieții noastre. Nu se știe dacă astfel de puncte de răsturnare ireversibile au trecut deja”, se mai arată în declarația lor.

500 de oameni de știință trag un avertisment de „urgență” cu privire la Antarctica

Conferința a avut loc săptămâna aceasta la Universitate din Hobart din Tasmania. La ea au participat aproape 500 de experți polari din întreaga țară. Aproximativ 2/3 dintre aceștia sunt tineri cercetători.

Conform Parteneriatului pentru Programul Antarctic Australian (AAPP), organizația din spatele summit-ului, nivelul mării la nivel global a crescut cu până la 10,5 centimetri în ultimii 30 de ani.

Topirea gheții din Antarctica, în principal ca urmare a schimbărilor climatice, este un factor major al fenomenului. Antarctica pierde în prezent aproximativ 17 milioane de tone de gheață – echivalentul unui cub de gheață gigant cu latura de 260 de metri – în fiecare oră.

Viteza de topire pare să se accelereze și ea. Imaginile satelitare sugerează că Antarctica pierde gheața de peste șase ori mai repede decât acum 30 de ani. Chiar și Antarctica de Est, odată considerată a fi relativ stabilă și imună la schimbare, începe să dea semne de tulburare extremă. Regiunea experimentează valuri de căldură și evenimente uriașe de topire.

spot_img
Latest news
știri