Sticlele de plastic s-au schimbat din nou, chiar din această lună, ca urmare a unei reglementări europene, notează Leggo.
Modificarea vine ca un nou pas pentru a se reduce impactul asupra mediului.
Noua schimbare nu este însă una structurală. Deși capacul atașat de sticlă a provocat multe năbădăi, românii s-au familiarizat în cele din urmă cu el și au învățat să consume mai responsabil și prietenos cu mediul din recipientele de plastic, fără a mai rupe dopul.
Se schimbă din nou sticlele de plastic
Acum s-a schimbat compoziția materialului din care e făcută sticla. Directiva UE 2019/904 a Parlamentului European și a Consiliului, adoptată la 5 iunie 2019, prevede ca din ianuarie 2025, toate sticlele de plastic din UE să conțină cel puțin 25% plastic reciclat. Obligația se aplică tuturor companiilor producătoare, fără excepții. De asemenea, are în vedere toate recipientele cu o capacitate de până la trei litri.
UE își propune ca până în 2029 să colecteze pentru reciclare 90% din sticlele de plastic. Până în acest an, procentul ar trebui să se ridice la 77%. De asemenea, planurile sunt ca până în 2030, plasticul reciclat din recipiente să crească până la 30%.
Directiva a fost adoptată pentru a „preveni și reduce impactul anumitor produse din plastic asupra mediului și pentru a promova o tranziție către o economie circulară în întreaga Uniune Europeană”.