2.9 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Ambasadorul Republicii Moldova în România: Dezvoltarea unor rute integrate de turism, o necesitate pentru România și Moldova

Ambasadorul R. Moldova: „Contăm foarte mult pe România, pentru că avem ce promova împreună.”

România și Moldova au nevoie să dezvolte rute integrate de turism, a declarat ambasadorul Republicii Moldova în România, Victor Chirilă, conform Agerpres. Acesta a fost prezent, vineri, 24.02.2023, la evenimentul „De ce să vizitezi Moldova în 2023?”, organizat în contextul Târgului Naţional de Turism. Rolul acestuia a fost unul de networking şi conexiune cu piaţa din România. 

Dezvoltarea unor rute integrate de turism, cum ar fi rutele vinului, benefică pentru ambele țări

Nevoia unei conexiuni este, de altfel, ceea ce ambasadorul a declarat că menționează la fiecare întâlnire cu autoritățile din România. El a subliniat importanța trasării unor oferte comune de promovare a turismului. Dezvoltarea mai multor rute integrate de promovare a turismului, precum niște potențiale rute ale vinului, ar fi benefică, a susținut acesta.

„Ne dorim susţinerea dumneavoastră, a partenerilor din România… Contăm foarte mult pe România pentru că avem ce promova împreună. E nevoie, aşa cum menţionăm de fiecare dată când ne întâlnim cu autorităţile din România, să dezvoltăm oferte comune, să dezvoltăm rute integrate de promovare a turismului, cum ar fi rutele vinului,” a declarat Ambasadorul. 

Acesta a adăugat că, deși o asemenea rută există deja, el crede că este loc pentru noi rute. Acestea ar avea rolul de a uni Republica Moldova cu România şi cu regiunea balcanică. 

Care ar fi atuurile unor rute integrate de turism cu Moldova?

Republica Moldova are peisaje fabuloase, rute turistice noi şi peste 40 de crame noi, crame dotate cu facilităţi turistice, a afirmat ambasadorul. 

„De ce să vizitaţi Republica Moldova? Deseori se spune că suntem foarte ospitalieri. Realitatea e că este o trăsătură comună şi pentru România şi pentru Republica Moldova şi multe state din Balcani. Dar avem peisaje fabuloase în Republica Moldova. Avem deja şi rute turistice noi.(…) Avem, de asemenea, şi facilităţi hoteliere şi credem noi că, odată vizitând Republica Moldova, vă veţi convinge cu proprii ochi de aceste locuri frumoase, de aceste oportunităţi.(…) Sunt peste 40 de crame noi cu facilităţi turistice”, a spus Chirilă.

Vinul, „arma strategică” a Republicii Moldova

Victor Chirilă s-a referit la vin ca fiind „arma strategică” a Republicii Moldova. Exportat în 75 de state, vinul are potențialul de a deschide noi drumuri comerciale, a declarat acesta.

„De aceea suntem aici, ca să vă invităm să veniţi din Republica Moldova, să ne descoperiţi. Avem alături de noi cramele cu vinul deja devenit legendar, nu doar în România, unde exportăm aproximativ 25 de procente din vinurile pe care le exportăm în 75 de state.(…) Vinul nostru este tot mai cunoscut, tot mai apreciat, nu doar în Europa, ci şi pe alte continente şi este arma noastră strategică în a deschide noi drumuri, drumuri economice, comerciale,” a declarat Chirilă.

Vinul moldovenesc, în top, pe plan mondial

Anul trecut, viticultorii moldoveni s-au întors acasă cu 11 medalii de la concursul internațional „Mondial des Pinots,” din Elveția: șase,de aur, și cinci de argint. Tot în 2022, la „Concours Mondial de Bruxelles”, un vin moldovenesc a fost desemnat cel mai bun vin din lume.

Referindu-se la vinul moldovenesc, ambasadorul Republicii Moldova a adăugat: „De asemenea, e un vin excepţional, care corespunde tuturor rigorilor moderne. Ne bucură că în România tot mai multe companii, crame de vin, urmează drumul pe care l-a deschis aici Vinăria Purcari, şi voi menţiona şi Chateau Vartely, şi Cricova, şi Asconi, companie care a venit recent pe piaţa din România. Vă invit să gustaţi şi vinul de la Mirceşti, o cramă mai mică, dar cu un vin foarte gustos”.

spot_img
Latest news
știri