-2.2 C
București
duminică, 24 noiembrie, 2024

Ce s-a întâmplat cu broaștele din zona Cerobîl după dezastrul nuclear din 1986 | FOTO

Broaștele din zona reactorului nuclear de la Cenobîl au reușit să se adapteze pentru a supraviețui în regiunea puternic afectată de radiații.

Dezastrul nuclear de la Cernobîl a provocat dispariția multor forme de viață. Totuși, împotriva șanselor, unele specii s-au adaptat, inclusiv broaștele de copac. Cum au reușit să facă asta? Cercetătorii cred că ar avea legătură cu dezvoltarea rapidă a unei culori diferite a pielii, potrivit IFL Science.

Broaștele de copac din Est (Hyla orientalis) sunt în mod normal de un verde strălucitor. În 2016, o echipă de cercetători care lucrează la Cernobîl a dat peste mai multe broaște cu pielea neagră. Ulterior, ei au examinat populația în detaliu. Timp de trei ani au examinat peste 200 de broaște masculi capturate din iazuri atât din interiorul, cât și din afara zonei de excludere a Cernobîlului.

Broaștele găsite în zona de excludere „aveau o colorare a pielii dorsale mai închisă decât broaștele din afara zonei”. De ce s-a întâmplat acest lucru? Pentru a le proteja de radiații, sugerează cercetătorii.

Broaștele de la Cernobîl au suferit schimbări

Broaștele cu pielea mai închisă secretă mai mult melanină. Aceasta poate proteja și împotriva radiațiilor, inclusiv a celor ionizante de la Cernobîl.

„Culoarea întunecată protejează împotriva diferitelor surse de radiații prin neutralizarea radicalilor liberi și reducerea daunelor ADN. Pigmentarea melaninei a fost propusă ca mecanism de tamponare împotriva radiațiilor ionizante”, scriu cercetătorii în lucrarea lor din 2022.

Culoarea pielii broaștelor era cea mai întunecată în zonele cele mai apropiate de explozie și unde radiația fusese mare în momentul dezastrului. Nivelurile actuale de radiații nu păreau să afecteze specia. Acest lucru, sugerează echipa, înseamnă că „niveluri ridicate de radiații ionizante, probabil în momentul accidentului, ar fi putut fi selectate pentru o colorare mai închisă la broaștele de la Cernobîl”.

Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o evoluție rapidă. La acea vreme, broaștele cu mai puțină melanină ar fi fost mai vulnerabile la efectele dăunătoare ADN-ului ale radiațiilor. Acestea le-ar fi ucis probabil la o vârstă mai fragedă – poate chiar înainte de a se putea reproduce. Pe de altă parte, broaștele cu pielea mai închisă aveau mai multe șanse să supraviețuiască și să facă mulți pui. Acest lucru a fost posibil datorită melaninei lor protectoare. În plus, această trăsătură ar fi fost transmisă noilor generații.

spot_img
Latest news
știri