4.1 C
București
luni, 11 noiembrie, 2024

OUG pentru recuperarea sumelor plătite de România pentru nefinalizarea închiderii depozitelor de deșeuri neconforme. Ministerul Mediului supune dezbaterii publice proiectul de act normativ care pasează responsabilitatea către autoritățile publice locale

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) supune dezbaterii publice proiectul de act normativ:Ordonanța de Urgență privind recuperarea sumelor plătite de statul român în contextul condamnării de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru nefinalizarea închiderii depozitelor de deșeuri neconforme.

În acest context, reamintim că la jumătatea lunii decembrie a anului 2023, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a amendat România cu 1,5 milioane de euro și câte 18.600 de euro pe zi de întârziere pentru că nu a închis depozitele de deșeuri neconforme.

Ce prevede ordonanța de urgență de la Ministerul Mediului

În ordonanța de urgență supusă dezbaterii publice, Guvernul României prevede ca:

  • Art. 1 – (1) Suma forfetară și penalitățile cominatorii care provin din condamnarea statului român de către Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru nefinalizarea închiderii depozitelor de deșeuri neconforme, se acoperă de către Ministerul Finanțelor, pe bază de documente legale, din sumele prevăzute cu această destinație în bugetul de stat.
  • (2) Pentru depozitele neconforme clasa „b” din zona urbană prevăzute în anexa nr. 5 – Tabelele 5.1 și 5.2 la Ordonanța Guvernului nr. 2/2021 privind depozitarea deșeurilor, cu modificările și completările ulterioare, sumele plătite în condițiile prevăzute la alin. (1) se recuperează de la unitățile administrativ-teritoriale titulare ale obligațiilor de mediu, în termen de 12 luni. Acestea se constituie titlu executoriu la bugetul local.
  • (3) Pentru depozitele neconforme de deşeuri industriale periculoase și nepericuloase prevăzute în anexa nr. 5 – Tabelele 5.3 și 5.4 la Ordonanța Guvernului nr. 2/2021, cu modificările și completările ulterioare, sumele plătite în condițiile prevăzute la alin. (1) se recuperează de la titularii obligațiilor de mediu, în termen de 12 luni. Acestea se acoperă de către Ministerul Finanțelor.
  • Art. 2 – În cazul în care, la data emiterii prezentei ordonanțe de urgență, statul român și/sau Administrația Fondului pentru Mediu a cheltuit sume pentru închiderea depozitelor de deșeuri neconforme care fac obiectul Cauzei C-109/22, acestea se constituie titlu executoriu la titularii obligațiilor de mediu și se acoperă de către Ministerul Finanțelor.

Potrivit notei de fundamentare a ordonanței de urgență, măsurile legislative propuse vizează transferarea către unitățile administrativ-teritoriale, a responsabilității plății sumelor forfetare și a penalităților cominatorii care decurg din condamnarea statului român la Curtea de Justiție a Uniunii Europene, pentru depășirea valorilor-limită pentru nefinalizarea procedurilor de închidere a depozitelor de deșeuri neconforme care fac obiectul Cauzei C-301/17.

spot_img
Latest news
știri