24.2 C
București
vineri, 21 iunie, 2024

Primarul PSD, cu antecedente, al localității SMÂRDAN, TULCEA, cercetat penal pentru ULTRAJ CALIFICAT, LIPSIRE DE LIBERTATE și INFRACȚIUNI DE MEDIU. Acesta a SECHESTRAT și AGRESAT Comisari ai Gărzii Naționale de Mediu

Primarul PSD Vasile-Petrică (Lică) Mărculescu, implicat într-un NOU scandal de proporții!

Scandalurile se țin lanț de un primar PSD, edil al localității SMÂRDAN, din județul TULCEA. Vasile-Petrică (Lică) Mărculescu este cercetat penal pentru de ULTRAJ CALIFICAT, LIPSIRE DE LIBERTATE și INFRACȚIUNI DE MEDIU. Acesta a sechestrat și agresat Comisari ai Gărzii de Mediu Tulcea veniți în control la un agent economic din localitate. Mărculescu ar fi administrator de-facto al firmei controlate.

Comunicatul Gărzii de Mediu descrie un scenariu rupt din filmele cu și despre mafioți

„A fi comisar de mediu poate fi de-a dreptul periculos, în unele situații,” începe acesta. „Nu de puține ori, angajații Gărzii Naționale de Mediu fiind victime ale violenței fizice și verbale,” continuă el.

„Așa cum s-a întâmplat în cazul unei echipe de comisari care a efectuat un control la o fermă din localitatea Smârdan, județul Tulcea,” se arată în comunicat.

Aici începe descrierea grozăviei

Aflăm, în continuare, că, în data de 12.04.2023, o echipă a Comisariatului Județean Tulcea a descins asupra unei firme din localitatea Smârdan. Aceasta era formată din comisarul șef și un alt comisar al Gărzii de Mediu Tulcea. Cei doi răspundeau unei sesizări făcute privind arderi ilegale de deșeuri.

”Pe scurt, în data de 12.04.2023, comisarul șef al Comisariatului Județean Tulcea, împreună cu un alt comisar, s-au deplasat la societatea VITAGRO SRL din localitatea Smârdan pentru a verifica o sesizare potrivit căreia, pe amplasamentul acestei societăți, sunt arse deșeuri, poluarea fiind resimțită până în zona Municipiului Brăila,” se arată în comunicat.

O dată ajunși în teren, comisarii de mediu au constatat mai multe nereguli. Printre acestea, ei au descoperit și urme recente de arderi de deșeuri

În timp ce aceștia își duceau la îndeplinire atribuțiunile de serviciu, la sediul societății VITAGRO SRL a apărut și primarul Smârdanului. Conform GNM, acesta ar fi administratorul „de facto” al societății.

Reprezentanții GNM spun că acesta a purces să îi înjure pe oamenii legii. Mai mult, el „l-a lovit cu pumnul în figură” pe comisarul șef. Primarul a încercat să îi ia acestuia telefonul cu care fotografiase neregulile depistate la sediul societății.

„La fața locului, reprezentanții GNM au constatat mai multe nereguli, printre care și urme recente de arderi de deșeuri. În timp ce erau efectuate verificările, pe amplasament a apărut și administratorul de facto al societății VITAGRO SRL, care nu era altul decât primarul localității Smârdan…,” se arată în comunicat.

Foto: GNM, Facebook

Conform GNM, primarul „i-a agresat verbal pe cei doi comisari și l-a lovit cu pumnul în figură pe comisarul șef, încercând să îi smulgă telefonul cu care acesta a făcut poze în incinta fermei”

Când e greu de crezut că lucrururile ar fi putut să degenereze mai mult, iată că au facut-o. Mărculescu nu doar că nu s-a oprit acolo dar el a purces în a îi SECHESTRA pe cei doi comisari de mediu. În tot acest timp, relatează GNM, acesta a continuat să îi înjure și amenințe.

La scenă, au asistat polițiștii locali sosiți la fața locului dupa ce un apel a fost făcut la 112. Efectul pezenței acestora a fost zero asupra primarului, acesta refuzând să îi elibereze pe comisari.

Mărculescu a continuat să îi bălăcărească și amenințe pe comisarii de mediu, de față cu polițiștii din Smârdan.

În cuvintele reprezentanților GNM, „Ulterior, comisarii GNM au fost sechestrați pe amplasamentul societății, iar primarul localității Smârdan a refuzat să îi elibereze și a continuat să profereze amenințări și injurii la adresa lor, inclusiv în prezența polițiștilor de la Poliția Smârdan, sosiți la fața locului printr-un apel la 112.

De ce a reacționat primarul astfel?

Acesta ar fi avut de ce să se teamă de vizita comisarilor de mediu la firma deținută de fiul său, arată GNM. Comisarii s-au întors la sediul societății a doua zi, cu un mandat de percheziție. ”Dincolo de aceste fapte, care fac obiectul unui dosar penal,” se arată în comunicatul GNM, „cercetările dispuse de procurori, la fața locului, (efectuate cu mandat de percheziție pus în executare în data de 13.04.2023), au arătat că primarul avea „motive întemeiate” să se opună controlului GNM la firma VITAGRO SRL (deținută de fiul său).”

La firma familiei primarului PSD au fost constatate nereguli GRAVE

La sediul firmei familiei primarului recalcitrant, aceasta părea a încerca să bată orice record în termeni de încălcare a legislației de mediu.

  1. Ferma destinată creșterii animalelor (vaci și oi) funcționa fără autorizație corespunzătoare, fiind executate lucrări și instalații de gospodărire a apelor fără avizele necesare (sistemul hidrotehnic era amplasat ilegal).
  2. Pe amplasament, erau îngropate diferite deşeuri în amestec, constând în: resturi vegetale, gunoi de grajd, deşeuri menajere, filtre uzate de ulei, deşeuri reciclabile de pet-uri si folie, în cantitati semnificative, care erau parţial incendiate;
  3. Reprezentanții GNM au găsit depozitate deșeuri auto, metalice și de plastic și anvelope și acumulatori auto. Acestea erau aruncate, la grămadă, în apropierea unor saci cu substanțe chimice folosite în agricultură, care prezentau un risc ridicat de explozie;
  4. În zona de alimentare a vehiculelor, s-a constatat existența unor bazine de depozitare pentru combustibil și produse petroliere. Tot acolo, comisarii au mai descoperit și butoaie, parţial încarcate cu ulei auto, ambalaje contaminate cu ulei uzat si filtre de ulei uzat;
  5. Totodată, a fost depistat un canal de acumulare a apelor uzate (în lungime de 50 m) plin cu dejecții animaliere și deșeuri municipale;
  6. Cireașa de pe tort?! În proximitatea fermei, comisarii au mai descoperit o cantitate semnificativă de deșeuri depozitate ilegal pe terenul care aparține Primăriei Smârdan.

„Am crezut că sunt niște activiști de mediu,” motivează primarul, „(…) de care știe toată lumea cum vin și cu ce scop

Primarul din Smârdan a explicat situația din punctul său de vedere, pentru infotulcea. Conform acestuia, în ziua respectivă, el fusese sunat, în timp ce era la domiciliu, de „băiatul și soția” acestuia. Ei l-au anunțat că „au venit în curtea fermei doi indivizi care spun că sunt de la mediu.”

Conform acestuia, ajuns la fermă, el i-ar fi „rugat să se prezinte și să se legitimeze.” „Pentru că nu au făcut-o”, susține Mărculescu, „am crezut că sunt niște activiști de mediu sau așa ziși comisari de la vreun ONG de mediu de care știe toată lumea cum vin și cu ce scop.”

„De aceea eu am sunat la Poliție și i-am chemat pentru că nu aveau ce căuta în fermă. Mai mult, ferma este pe persoană fizică, nu pe societate și se poate verifica acest lucru fiind date publice: animalele aparțin soției și fiului meu, societatea nu are niciun animal și nici exploatația nu aparține societății,” continuă primarul.

„Sunt acuzat că am lovit și am sechestrat acel comisar. Asta nu o stabilește nimeni altcineva decât un judecător și de aceea mi-am angajat un avocat,” adaugă acesta.

„Oprirea irigațiilor” făcute fără avizele de mediu, mai gravă decât acuzațiile de ultraj și sechestrare, spune primarul

„Pe de altă parte, acum în calitate de primar și reprezentant al cetățenilor din Smârdan, faptul că un reprezentant al statului de la Garda de Mediu vine în comună și dispune oprirea irigațiilor făcute, este adevărat, fără toate avizele obținute, dar în curs de avizare, mi se pare mult mai grav,” a declarat primarul comunei Smârdan, Vasile Petrică Mărculescu, tot pentru infotulcea.

Primarul PSD pe care îl precede faima sa

Nu este de mirare dacă numele primarului din Smârdan nu vă este străin. Acesta nu este la prima sa apariție în presa din România. Și, nu, nu ne referim aici la articolele care îi laudă munca. Din păcate, infracțiunile se țin scai de acesta. Spre norocul său, nu însă și pedepsele, acesta părând a face legea nestingherit în satul pe care îl conduce.

Primarul care „a făcut, dar a și bătut?!”

Faptul că primarul Smârdanului subestimează gravitatea faptelor sale nu vine ca o surpriză. Acesta nu este la prima abatare de acest gen. Conform unui articol din România Liberă, în 2009, acesta a încercat să elimine concurența firmei soției sale… tot cu pumnii.

Mărculescu a făcut, atunci, subiectul unei alte plângeri penale. În aceasta, se spunea ca primarul îl „tocase cu pumnii” și „ameninșase cu moartea” pe Ștefănuț Radu, fiul patronului de la una dintre firmele concurente, o fabrică de lactate.

La dosar, fusese depus si un certificat medico-legal eliberat de Serviciul de Medicina Legala din Braila. Acesta confirma leziunile provocate lui Ștefănuț, prin loviri cu palmele, cu pumnii si cu un corp dur.

Dosar pentru contrabandă, de care primarul PSD a scăpat cu ajutorul prescripțiilor

Primarul Mărculescu a făcut, în acest an, subiectul unui dosar pentru contrabandă. Acesta ar fi achiziționat, conform replicaonline.ro, 22.800 de țigarete, pentru a-și plăti muncitorii. Muncitori care lucrau pentru el fără forme legale.

Foto: Replicaonline.ro

Din fericire pentru Mărculescu, conform info-sud-este.ro, prescripțiile CCR l-au scăpat de proces, acestuia râmânându-i să plătească doar o daună de 13,000 de lei.

Foto: info-sud-est

Cum de au fost lăsat lucrurile să ajungă la nivelul la care au ajuns, din punct de vedere al infracțiunilor de mediu?

Neregulile semnalate de comisarii de mediu s-au desfășurat pe parcursul unei perioade lungi de timp, pentru a ajunge să aibă o asemenea amploare. Dar, ce i-a permis familiei edilului să își continue, nestingherită, activitățile ilegale?!

Ei bine, reporterii publicației Libertatea descoperiseră, în 2021, că primarul PSD Vasile-Petrică (Lică) Mărculescu este nașul de cununie al unui fost șef, apoi comisar adjunct, al Gărzii Naționale de Mediu, Marius Octavian Popa, născut și el în Smârdan.

Aceștia investigau faptul că patronul incineratorului din Smârdan, în loc să incinereze cadavrele a mii de animale, le îngropase. „Dezastrul ecologic” fusese creat de nimeni altul decât Gelu Cazacioc, consilier local al PSD la Primăria Smârdan.

La primăria Smârdan, pumnii în cap se împart discriminatoriu. Primarul, despre „prietenul său de conjunctură: „ce să-i fac acum, să-i dau în cap pentru că a greșit?”

Primarul recunoscuse, pentru Libertatea, că era „în relații bune” cu patronul firmei, dar că erau „doar prieteni din conjunctură”. „Da, așa este, e consilier local, suntem colegi de partid. Dar ce să-i fac acum, să-i dau în cap pentru că a greșit?”, declarase acesta.

Foto: Libertatea

Cu un pumn dai, cu altul iei: Ultimii la respectat legislația de mediu, primii la încasat subvenții de la UE

Deși primarul PSD al Smârdanului și familia acestuia par a fi certați cu legislația de mediu, aceștia sunt prieteni buni cu subvențiile pentru agricultură.

Mai precis, în 2019, atât firma transportatoare de mărfuri a familiei primarului, cât și acesta, primiseră plăți compensatorii de la stat. Pentru ce? Ei bine, pentru pierderile de venit suferite de cultivatorii afectați de secetă.

Foto: APIA
Foto: APIA

Posesor al 506.887 de metri pătrați de teren agricol, Mărculescu este un alt primar cu… un bun simț. Unul antreprenorial, însă

Ne-am întrebat pentru ce ar fi putut primi primarul pricinaș subvenții pentru agricultură. Răspunsul l-am aflat din declarația de avere a acestuia.

Un alt primar cu bun simț antreprenorial, acesta pare îndreptățit să aibă parte de aceste subvenții. Mărculescu deține, împreună cu soția sa, nu mai puțin de 34 de terenuri agricole, cu o suprafață totală de 506.887 de metri pătrați, în localitate.

„Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a dispus punerea în mișcare a unei acțiuni penale față de autorii acestor fapte, pentru săvârșirea infracțiunilor de ultraj calificat, lipsire de libertate și mai multe infracțiuni de mediu,” se arată în finalul comunicatului GNM.

Istoricul dosarelor penale ale primarului Smârdanului pictează, însă, un viitor sumbru. Unul sumbru pentru recentele sale victime. Unul extrem de sumbru pentru locuitorii din Smârdan.

Activitățile permise de acesta au potențialul de a le afecta extrem de grav sănătatea, după cum au descoperit chiar comisarii agresați.

La ultimele alegeri, Mărculescu ar fi fost votat la putere de către 90 la sută dintre alegătorii din Smârdan care au participat la vot.

spot_img
Latest news
știri