Milioane de măști de protecție ajung în mări și oceane

Viața pare să fi revenit, cât de cât, la normal, după un an pandemic. Cu toate acestea, oamenii ajung la concluzia că problemele de mediu și dezastrele ecologice reprezintă continuarea pandemiei, una care nu încetează să distrugă.

Facem planuri pentru vacanțe, ne simțim mai liberi și ne-am întors la normalitatea de care am fost privați, ne-am protejat, am respectat normele și ne considerăm mai optimiști. Dacă tot vorbim de vacanțe, trebuie să știm că, doar în Grecia, peste două milioane de măști de protecție au ajuns, anul trecut, în apele mării.

Măștile care ajung în mare: o muncă în plus pentru scafandri

Nu este vorba doar de un discomfort estetic, de sănătatea noastră sau de faptul că dezintegrarea acestor produse sanitare se realizează în sute de ani. Vietățile sunt în pericol, iar o banală poză cu o caracatiță care se ascunde sub o mască sau imaginea unui crab încurcat într-un elastic ar trebui să ne dea mai mult de gândit.

Scafandru: „Asta e doar o mică parte. Cele mai multe sunt în alt loc. Temerile noastre sunt reale. Și cred că lucrurile se vor înrăutăți.

Aproximativ 130 de miliarde de măști sunt folosite lunar în întreaga lume. Iar pentru scafandri a devenit deja un obicei să strângă astfel de deșeuri, arată Știrile Pro Tv.

Conform voluntarilor, măștile sunt aruncate la voia întâmplării și pot fi întâlnite peste tot: în păduri, în mare, pe plajă sau în porturi.

Voluntar Greenpeace, Olanda: ”Marea problemă cu aceste măști de unică folosință sau cu mănușile e că, odată ce ajung în mediul înconjurător, pentru că sunt fabricate din material compozit, nu se descompun, așa că vor rămâne acolo până la 450 de ani.

Scafandru: ”Nu vom vedea impactul real decât peste un an sau doi. Avem nevoie de mai mult timp.

Specialiștii atrag atenția că, în acest ritm, riscăm să avem de-a face cu un dezastru ecologic. Iar urmările vor fi resimțite zeci de ani de acum încolo, mai precizează sursa citată.

Cristina ANTALhttps://www.StireaVerde.ro
Jurnalist part-time / Pesimist full-time

Popular

DE ACELAȘI AUTOR

Săptămâna Verde: un proiect care a venit în ajutorul a sute de elevi

În perioada 27 septembrie - 1 octombrie Asociația ”Mai Mult Verde” a derulat proiectul Săptămâna Verde la Școala Profesională din satul Podu Doamnei, comuna...

Muzeul deșeurilor din Indonezia este realizat integral din obiecte din plastic

În Indonezia, un grup de activişti de mediu, dornici să tragă un semnal de alarmă cu privire la înrăutăţirea poluării cu plastic a oceanelor,...

Ministrul Mediului: Returnarea ambalajelor reutilizabile se va face contra unei garanţii de 0,5 lei

În cadrul şedinţei de Guvern care a avut loc luni, ministrul Mediului a anunţat că a fost adoptată o hotărâre prin care ambalajele reutilizabile...

”Stop poluare! Start Reciclare!”: bilete de autobuz, în schimbul deșeurilor reciclabile

La Bârlad a fost inițiată campania ”Stop poluare! Start Reciclare!”. Este o nouă acțiune pentru protecția mediului, dar și ocazia locuitorilor Bârladului de a...