7.6 C
București
joi, 18 aprilie, 2024

Milioane de măști de protecție ajung în mări și oceane

Viața pare să fi revenit, cât de cât, la normal, după un an pandemic. Cu toate acestea, oamenii ajung la concluzia că problemele de mediu și dezastrele ecologice reprezintă continuarea pandemiei, una care nu încetează să distrugă.

Facem planuri pentru vacanțe, ne simțim mai liberi și ne-am întors la normalitatea de care am fost privați, ne-am protejat, am respectat normele și ne considerăm mai optimiști. Dacă tot vorbim de vacanțe, trebuie să știm că, doar în Grecia, peste două milioane de măști de protecție au ajuns, anul trecut, în apele mării.

Măștile care ajung în mare: o muncă în plus pentru scafandri

Nu este vorba doar de un discomfort estetic, de sănătatea noastră sau de faptul că dezintegrarea acestor produse sanitare se realizează în sute de ani. Vietățile sunt în pericol, iar o banală poză cu o caracatiță care se ascunde sub o mască sau imaginea unui crab încurcat într-un elastic ar trebui să ne dea mai mult de gândit.

Scafandru: „Asta e doar o mică parte. Cele mai multe sunt în alt loc. Temerile noastre sunt reale. Și cred că lucrurile se vor înrăutăți.

Aproximativ 130 de miliarde de măști sunt folosite lunar în întreaga lume. Iar pentru scafandri a devenit deja un obicei să strângă astfel de deșeuri, arată Știrile Pro Tv.

Conform voluntarilor, măștile sunt aruncate la voia întâmplării și pot fi întâlnite peste tot: în păduri, în mare, pe plajă sau în porturi.

Voluntar Greenpeace, Olanda: ”Marea problemă cu aceste măști de unică folosință sau cu mănușile e că, odată ce ajung în mediul înconjurător, pentru că sunt fabricate din material compozit, nu se descompun, așa că vor rămâne acolo până la 450 de ani.

Scafandru: ”Nu vom vedea impactul real decât peste un an sau doi. Avem nevoie de mai mult timp.

Specialiștii atrag atenția că, în acest ritm, riscăm să avem de-a face cu un dezastru ecologic. Iar urmările vor fi resimțite zeci de ani de acum încolo, mai precizează sursa citată.

Latest news
știri