16.5 C
București
vineri, 20 septembrie, 2024

Vești bune: Numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare atribuite poluării este în scădere

Poluarea aerului contribuie anual la cel puțin patru milioane de decese

Numărul deceselor provocate de bolile cardiovasculare atribuite poluării a scăzut în Europa cu -19% în ultimul deceniu, pe fondul succesului înregistrat în implementarea politicilor de mediu, titrează Biziday.

Studiile au fost efectuate de Federația Mondială a Inimii

Studiile au fost publicate într-un raport recent și relevă că o varietate de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea și diabetul, sunt agravate de eșecul politicilor globale în atingerea obiectivelor de mediu.

Cercetătorii au constatat că poluarea aerului, atât în exterior, cât și în interiorul clădirilor, contribuie anual la cel puțin patru milioane de decese prin boli cardiovasculare.

Între 2010 și 2019, decesele provocate de bolile de inimă atribuite poluării aerului au crescut în toate regiunile, cu excepția Americii și Europei.

Raport: În Europa, numărul persoanelor care mor din cauza bolilor cardiovasculare, ca urmare a poluării aerului, a scăzut drastic, deoarece statele aflate în regiune au reprimat emisiile nocive

Astfel, între 2010 și 2019, decesele atribuite bolilor de inimă provocate de poluare au scăzut cu -19.2% și cele ale accidentelor vasculare cerebrale cu -25.3%.

Norvegia, Portugalia și Franța au avut cele mai scăzute rate de mortalitate în ceea ce privește bolile de inimă atunci când a fost luată în considerare structura de vârstă a populației.

La nivel mondial, în ciuda conștientizării tot mai mari ale efectelor negative ale poluării asupra sănătății, nivelurile de concentrație de PM2.5 au scăzut cu doar -1% între 2010 și 2019.

Cu toate acestea, Europa a înregistrat cea mai mare scădere anuală a PM2.5 – poluantul atmosferic cel mai strâns legat de efectele nocive asupra sănătății – din orice regiune a lumii între 2010 și 2019, potrivit cercetării.

spot_img
Latest news
știri