3.6 C
București
vineri, 3 ianuarie, 2025

Asociația Germană pentru Protecția Animalelor critică guvernul federal: ”Uciderea lupilor nu va proteja turmele de oi!”

Majoritatea țărilor UE au votat în favoarea scăderii statutului de protecție al lupilor

După ce majoritatea țărilor UE au votat în favoarea scăderii statutului de protecție al lupilor conform Convenției de la Berna, simplificând astfel vânătoarea lor, Federația Germană pentru Protecția Animalelor critică în mod clar poziția Germaniei.

Această majoritate a fost posibilă doar datorită unei schimbări fundamentale de direcție a guvernului german.

Activiștii pentru drepturile animalelor avertizează că UE urmează acum calea greșită: nu uciderea lupilor, ci măsurile raționale de protecție a turmelor sunt cheia pentru o coexistență pe termen lung între animalele de pășune, lupi și oameni

Acest vot este o mare dezamăgire. Faptul că tocmai Steffi Lemke, un ministru al Mediului din partea Verzilor, a cedat în fața panicii nefondate răspândite de grupuri de lobby conservatoare și a deschis calea pentru ucidere ca soluție aparentă este deosebit de șocant” a comentat James Brückner, șeful Departamentului de Protecție a Speciilor din cadrul Asociației Germane pentru Protecția Animalelor.

Lupii sunt o parte importantă a unui ecosistem local sănătos. Aceștia au fost considerați dispăruți în această țară timp de 150 de ani. Acum, în Germania există din nou aproximativ 180 de haite de lupi

În mijlocul crizei globale a biodiversității, este mai urgent ca niciodată ca UE să fie ghidată în deciziile sale de prudență și expertiză. Revenirea lupului este un mare succes pentru conservarea speciilor, pentru care statutul înalt de protecție a fost în mare parte responsabil. Acum, a da înapoi din cauză că măsurile de management pentru protejarea animalelor de pășune au fost neglijate ar fi un eșec”, a mai punctat acesta

COEXISTENȚĂ ORIENTATĂ SPRE PROTECȚIA ANIMALELOR, NU ABATORIZARE

Conform unei analize de date asupra populației de lupi, prezentată de Comisia Europeană, diverse măsuri s-au dovedit eficiente în prevenirea atacurilor asupra animalelor de pășune – dar acestea încă nu sunt aplicate suficient în multe locuri.

Scăderea statutului de protecție de la ”strict protejat” la ”protejat” și intervențiile crescute în populația de lupi, în schimb, nu duc neapărat la o reducere a atacurilor asupra animalelor de pășune, după cum arată studiile științifice.

Rezultatul votului nu este, de asemenea, în conformitate cu voința cetățenilor UE

Conform unui sondaj al populației rurale din nouă state membre, realizat în noiembrie 2023, o majoritate clară își dorește menținerea protecției legale pentru lupi.

În egală măsură, cei mai mulți respondenți au precizat că sprijină coexistența pașnică.

UCIDEREA LUPILOR NU TREBUIE SĂ DEVINĂ UN PRECEDENT

În timp ce propunerea Comisiei Europene, asupra căreia au votat statele membre, trebuie încă să fie prezentată Comitetului Permanent al Convenției de la Berna, deja se ridică voci care cer scăderea nivelului de protecție și pentru alte specii, precum castori, cormorani, stăncuțe și vidre.

Încă este posibil să se împiedice ca acest vot să devină un precedent. Ne așteptăm ca UE, și în special Germania, să nu pună în pericol succesele greu obținute în conservarea naturii în Europa”, a mai declarat Brückner.

Următoarea reuniune a Comitetului Permanent este programată pentru decembrie 2024.

spot_img
Latest news
știri