Medicii trag un semnal de alarmă privind creșterea consumului de substanțe psihoactive în rândul tinerilor, avertizând că din ce în ce mai mulți tineri sunt afectați de acest fenomen, informează Radio Eco Natura.
Doctorul Traian Barbu, medic primar psihiatrie la Centrul de Evaluare și Tratament al Toxicodependențelor pentru Tineri ”Sf. Stelian” din București, a subliniat că, de la vârste fragede, între 10 și 12 ani, unii copii încep să consume diverse substanțe.
Multe dintre acestea ajung la spital, fie pentru că nu își mai pot procura drogurile, fie la recomandarea medicului de familie, uneori venind chiar alături de părinți.
Din ce în ce mai mulţi tineri ajung în Urgență din cauza dependenței de droguri
”De multe ori ajung în Serviciul de Urgenţă, nemaireuşind să îşi procure substanţele pe care le consumă de ani şi ani de zile, alteori sunt trimişi de medicii de familie, de familie chiar, vin împreună cu familia, de multe ori, pentru a culege informaţii, pentru a vedea cum pot beneficia de tratament”, a declarat Traian Barbu, la Medika TV, potrivit sursei citate.
”Foarte mulţi tineri care îşi găsesc liniştea, îşi găsesc până la urmă o evadare din realitate, folosind astfel de substanţe. Cauza este complexă, vorbim de motive bio-psiho-sociale şi chiar spirituale. În general copii care au dezechilibre mai mari, se agaţă de astfel de practici de consum şi îşi restrâng libertatea devenind din ce în ce mai legaţi de astfel de substanţe. Dacă la început vorbim de un consum trecător, viaţa li se schimbă de la o zi la alta şi le este din ce în ce mai greu să se întoarcă către normalitate”, a spus Barbu.
Specialistul a transmis că familia trebuie să fie atentă la adolescenti, să fie informată şi la orice modificare a comportamentului copilului să de adreseze medicilor sau psihologilor.