1.4 C
București
sâmbătă, 28 decembrie, 2024

VIDEO | Ai auzit de piramidele din Euseigne? E incredibil cum a lucrat natura pentru a forma aceste structuri uimitoare

Aceste structuri ar să sfideze gravitația, însă modul de formare arată cât de complexă poate fi uneori natura.

Dacă de piramidele din Giza sigur ai auzit, de piramidele din Euseigne probabil că nu. Acestea din urmă sunt mult mai vechi decât cele egiptene, însă marea diferență e că au fost realizate în cu totul alt mod. Aceste structuri misterioase se găsesc în Val d’Hérens din Alpii elvețieni, nu departe de satul Euseigne, potrivit IFL Science.

Piramidele din Euseigne au fost incluse în 1983 în Inventarul federal elvețian al peisajelor și monumentelor naturale de importanță națională. Ele sunt localizate într-o vastă pădure de conifere și sunt înalte de aproximativ 10-15 metri. Pe fiecare astfel de piramidă se află o rocă de dimensiuni variabile. Paradoxal, rocile nu au fost plasate în vârful piramidelor, ci au ajuns acolo datorită eroziunii geologice.

Cum s-au format piramidele din Euseigne?

Structurile s-au format în mod natural în faza finală a ultimei ere glaciare. Perioada înseamnă între acum 80.000 de ani și acum 10.000 de ani, potrivit Swiss Tourism. După topirea și retragerea ghețarilor, cantități uriașe de material mai moale (morene) a fost depus printre numeroși bolovani mai mari. Ulterior, în timp, apa de ploaie au început să spele materialul mai moale, însă bolovanii mari au rămas neclintiți. Aceștia au acționat însă și ca niște umbrele pentru materialul moale de dedesubt, care a fost protejat de eroziunea generată de precipitații. În acest fel, sub fiecare bolovan au rămas niște structuri mai degrabă conice care au fost denumite piramide.

La Piramidele din Euseigne se poate ajunge chiar cu mașina. Drumul de munte trece chiar pintre aceste structuri uimitoare. Deși sunt de-a dreptul formidabile, ele nu vor exista pentru totdeauna. Descrise ca „simboluri ale efemerității”, ele nu vor rezista definitiv eroziunii, iar în final bolovanii uriași vor cădea și piramidele se vor eroda mult mai repede.

Astfel de structuri se găsesc în mai multe părți ale lumii. De exemplu, Parcul Național Bryce Canyon din Utah este dominat de numeroase astfel de structuri care sunt denumite hoodoo și care par să sfideze gravitația. Mai există, totodată structuri similare și în Cappadocia.

spot_img
Latest news
știri