13.7 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Roboții minusculi care curăță râurile de microplastic și nanoplastic

Un nou robot minuscul, ecologic, dezvoltat de cercetători s-a dovedit a fi eficient în curățarea apelor de microplastic și nanoplastic.

Problema din ce în ce mai mare a poluării cu plastic s-a agravat, deoarece dezintegrarea sa în particule de microplastic și nanoplastic din corpurile de apă a agravat dificultatea eforturilor de curățare, scrie thecooldown.

Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea de Tehnologie din Brno din Republica Cehă și de la Universitatea Mendel au colaborat pentru a crea microroboți biohibrizi care ar putea rezolva această problemă fără a deteriora habitatele acvatice.

„Noii roboți pe care i-am creat, numiți roboți cu alge magnetice, constau dintr-o combinație de alge și nanoparticule magnetice ecologice”, a declarat Xia Peng, coautor al lucrării, pentru Phys.org.

Potrivit studiului, publicat în octombrie, oamenii de știință au acoperit parțial celulele de alge încărcate negativ cu particule de oxid de fier încărcate opus pentru a conferi robotului proprietăți magnetice.

„Acești roboți funcționează sub influența unui câmp magnetic extern. Acesta le permite un control precis asupra mișcării lor”, a spus Peng.

„Această interacțiune pozitivă-negativă facilitează atracția electrostatică. Astfel ajută la captarea și îndepărtarea țintită a micro/nano-plasticelor de către MAR (n.r. denumirea robotului).”, a mai adăugat el.

Microplastic și nanoplastic – curățat de roboți

Drept urmare, Peng a spus că microroboții au demonstrat „eficiență remarcabilă de îndepărtare”. Ei au eliminat 92% din nanoplastice și 70% dintre microplastice. Cercetările au fost făcute pe apă de ploaie, apă de la robinet, și apa dintr-un lac. De asemenea, roboții au fost eficienți pentru cinci cicluri de utilizare. Ei au menținut o rată de îndepărtare de aproximativ 80% pentru nanoplastice și 54% pentru microplastice.

Această reutilizare, împreună cu structura sa ieftină și ecologică, face ca MAR o opțiune durabilă pentru curățarea habitatelor marine.

Între timp, Plastic Soup Foundation a raportat că au existat cel puțin 171 de trilioane de bucăți de microplastic în ocean în 2019. Asta înseamnă aproximativ 2,5 milioane de tone. Cu toate acestea, organizația a considerat că această cifră ar putea fi subestimată. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a spus că cel puțin 14 milioane de tone de plastic intră în ocean anual.

spot_img
Latest news
știri