2.6 C
București
miercuri, 22 ianuarie, 2025

Cercetătorii spun că Arctica ar putea deveni iar verde

Pentru a înțelege viitorul mediului, trebuie studiat trecutul: în urmă cu aproape 125.000 de ani, zone întregi din Arctica erau verzi. Aceste zone erau acoperite de vegetație și arbuști.

În timp, schimbările climatice au dus la încălzirea regiunii, dar, în prezent, oamenii de știință spun că Arctica ar putea deveni iar verde.

Cercetătorii au analizat sute de mostre de ADN ale unor plante vechi de milenii, găsite pe fundul unui lac de pe insula Baffin, a cincea cea mai mare insulă din lume. Potrivit cercetătorilor de la universitatea din Colorado, această insulă nu a avut întotdeauna temperatura medie anuală de sub -9,5 grade Celsius. În urma analizelor făcute, au făcut descoperiri impresionante cu privire la speciile care existau în Arctica, acum 125.000 de ani, arată Digi 24.

Se analizează trecutul pentru a se stabili viitorul

Un exemplu: oamenii de știință au constatat că mesteacănul pitic, originar din unele ecosisteme canadiene, creștea atunci cu 400 km mai la nord decât în ​​prezent. Astfel, s-a ajuns la concluzia că descoperirile reprezintă o perspectivă pentru viitor.

Avem această imagine cu adevărat rară despre o anumită perioadă caldă din trecut, care a fost probabil cea mai recentă perioadă în care a fost mai cald decât în prezent în Arctica. Asta ne arată la ce ne putem aștepta în viitor”, a spus cercetătorul Sarah Crump, citată de Euronews.

Sarah Crump a mai menționat că totul depinde de creșterea temperaturilor. Pe măsură ce temperaturile cresc primăvara și toamna, arbuștii pot ajunge să transforme regiunea dintr-o zonă albă într-una verde. Astfel, suprafața Pământului ar absorbi mai multă căldură de la soare, accelerând încălzirea Arcticii.

Totodată, sub stratul de gheață din Groenlanda, cercetătorii au descoperit la o adâncime de 1,5 kilometri plante fosilizate, resturi bine conservate de crenguțe și frunze. Descoperirea sugerează că, la un moment dat, în ultimul milion de ani, o suprafață de aproximativ 1.300 de kilometri de la Polul Nord ar fi putut fi acoperită de pădure, mai arată sursa citată.

Studiul a luat ca exemplu regiuni din Groenlanda, iar concluzia este una singură: respectivele regiuni pot fi mult mai afectate de încălzirea globală decât se credea anterior.

Groenlanda poate părea departe, dar se poate topi rapid, ceea ce va crește nivelul oceanelor și va duce la inundarea orașelor precum New York, Miami, Dhaka. Aceasta nu este o problemă care să apară în 20 de generații. Aceasta este o problemă urgentă pentru următorii 50 de ani”, a explicat unul dintre coordonatorii studiului, Paul Bierman de la Universitatea din Vermont.

spot_img
Latest news
știri