-0.7 C
București
luni, 18 noiembrie, 2024

Cum vrea UE să atingă obiectivul de 45% energie regenerabilă

Europa se străduiește să scape rapid de combustibilii fosili.

Adoptarea unui obiectiv de energie regenerabilă de 45% poate ajuta la alinierea infrastructurii rețelei cu piețele de tehnologie curată în expansiune rapidă. În acest fel se asigură că tranziția UE de la combustibilii fosili costisitori nu pierde viteza, susțin Elisabeth Cremona, Antonella Battaglini și Andrzej Ceglarz. Elisabeth Cremona este analist energetic la Ember, un think-tank independent de energie. Antonella Battaglini este CEO, iar Andrzej Ceglarz este manager de program la Renewables Grid Initiative (RGI), o colaborare unică a OTS și ONG-uri din întreaga Europă. 2022 a fost un an record pentru implementarea energiei curate în Europa. Este probabil primul dintre multe: organismele din industrie prevăd că creșterea tehnologiei curate va continua să se accelereze. Cercetările efectuate de Ember au arătat că rata de instalare proiectată a tehnologiilor curate cheie va depăși cu mult așteptările pachetului Fit-for-55, punând UE pe cale să atingă cel puțin 45% energie regenerabilă până în 2030.

Europa are nevoie urgentă de a scăpa de combustibilii fosili

Aceasta reflectă noua urgență de a elimina combustibilii fosili în Europa de la începutul crizei energetice și de la invazia Rusiei în Ucraina. Dar pentru a oferi impulsul tehnologiilor curate puse în mișcare de piețe, industrie și politicile naționale, UE va avea nevoie de planuri realiste pentru ca infrastructura să țină pasul. O parte esențială a acestui lucru sunt rețelele electrice. Creșterea stratosferică a tehnologiilor precum pompele de căldură, vehiculele electrice și energia solară și eoliană este o veste bună pentru tranziția energetică și pentru rezistența Europei în fața crizelor energetice. Un sistem electrificat susținut de energie regenerabilă este cel mai eficient și mai rentabil mijloc de optimizare a sistemului energetic, de înlocuire a consumului de combustibili fosili și de reducere vitală a gazelor cu efect de seră.

Planificarea rețelei trebuie să fie în paralel cu tranziția energetică

Reducerea dependenței Europei de combustibilii fosili va ajuta, de asemenea, la oprirea definitivă a gazului rusesc. Rețelele electrice vor sprijini această schimbare la nivelul întregii economii. Rețelele electrice la toate nivelurile de tensiune, naționale și transfrontaliere, permit integrarea surselor de energie regenerabilă. Acestea determină cantitatea de energie regenerabilă și soluții de energie curată, cum ar fi serviciile de flexibilitate, care pot veni online. Ca atare, implementarea lor definește ritmul și succesul tranziției energetice a Europei. Prin urmare, este esențial ca planificarea rețelei să aibă loc în paralel cu tranziția energetică mai largă: reflectând viteza de desfășurare a tehnologiei, sprijinind realizarea obiectivelor și găzduind inovația, inclusiv din partea cererii.

spot_img
Latest news
știri