20.7 C
București
sâmbătă, 27 aprilie, 2024

Schimbările climatice au încetinit rotația Pământului

Pământul se învârte mai încet, din cauza schimbărilor climatice.

Topirea gheții polare cauzată de schimbările climatice a încetinit ușor rotația Pământului. Acest lucru ar putea afecta modul în care măsurăm timpul, potrivit unui studiu citat de Sky News.

Deși dispariția gheții a redus viteza de rotație a planetei, Pământul încă se învârte puțin mai repede decât înainte.

Creșterea generală a vitezei înseamnă că, pentru prima dată, cronometrele lumii ar putea să ia în considerare scăderea unei secunde.

Asta înseamnă că ceasurile ar putea fi nevoite să sară o secundă – numită „secundă intercalată negativă” – în jurul anului 2029. Astfel s-ar menține ora universală sincronizată cu rotația Pământului, potrivit studiului publicat în Nature.

Dacă nu ar fi fost impactul topirii gheții, schimbarea orei ar fi fost necesară încă din 2026.

Schimbările climatice, efecte asupra vitezei de rotație a Terrei

În ultimele decenii, Pământul s-a rotit mai repede din cauza schimbărilor în miezul său, dar topirea gheții a contracarat această explozie de viteză.

Duncan Agnew, autorul studiului și geofizician la Instituția Scripps de Oceanografie de la Universitatea din California, spune că topirea gheții din Groenlanda și Antarctica a influențat pentru că acolo este concentrată masa Pământului. Mai puțină gheață în zonele de nord și de sud ale planetei înseamnă mai multă masă în jurul ecuatorului.

Latest news
știri