17.6 C
București
joi, 2 mai, 2024

Pericolul micro-plasticului din apa la PET expusă la soare: Avertizări de la un specialist în medicină internă

Cantitățile mari de micro-plastic pot cauza boli extrem de grave

Eficiența apei minerale în a oferi beneficii pentru sănătate este anulată în cazul în care recipientul de plastic în care este stocată este expus la soare.

Conform afirmațiilor medicului Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă și prorector la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați, atunci când apa dintr-o sticlă de plastic este expusă la soare pentru perioade îndelungate, compușii toxici pot migra în lichidul respectiv, conform informațiilor furnizate de Radio Eco Natura.

Specialist în medicină internă: ”Pericolul poate apărea atunci când discutăm de depozitarea pe termen lung, chiar și la temperaturi optime a apei în recipienți de plastic. Știm cu siguranță că particule de foarte mici dimensiuni migrează din materialul plastic în apă”

Cu atât mai mult, când temperatura crește spre 40 de grade, și expunerea la razele solare a acestor recipienți crește, se acționează ca un catalizator și avem o creștere a ratei de migrare a compușilor chimici din pet. Așadar, nu este nevoie doar să fim atenție la data de expirare a unui produs. Trebuie să acordăm o atenție deosebită condițiilor de depozitare”, susține dr. Alexandru Nechifor.

Studiile au arătat că o cantitate mare de micro-plastic poate fi implicat în apariția cancerului de sân, prostată, colon, ficat, pulmonar”, a mai avertizat medicul, care urmează în prezent un program de cercetare clinică la Harvard Medical School.

Medicii pediatri subliniază importanța acordată copiilor în ceea ce privește expunerea la microplasticul din apa stocată în recipiente de plastic de tip PET

Aceștia avertizează că această expunere poate duce la apariția defectelor congenitale, dezechilibrelor hormonale care conduc la debutul precoce al pubertății, problemelor respiratorii și afecțiunilor imunologice.

Latest news
știri