1.3 C
București
marți, 21 ianuarie, 2025

La fiecare 5 secunde o pădure tropicală de mărimea unui teren de fotbal este distrusă

Date îngrijorătoare apar într-un nou studiu. Pământul a pierdut o suprafață de pădure tropicală considerabilă în 2022. Vorbim despre o suprafață care absoarbe carbon mai mare decât Elveția sau Țările de Jos. Cea mai mare parte a fost distrusă pentru a face loc culturilor de vite și de mărfuri. Analiza a fost făcută folosindu-se datele care provin de la sateliți.

Astfel, la fiecare 5 secunde o pădure tropicală, aproape un teren de fotbal este doborâtă sau arsă. Cu 10% mai mult decât în ​​anul precedent, potrivit Institutului Mondial de Resurse (WRI). Pădurile tropicale distruse anul trecut au eliberat 2,7 miliarde de tone de CO2 în atmosferă. Echivalent cu emisiile de combustibili fosili ale Indiei, cea mai populată națiune din lume. Brazilia a reprezentat 43% din pierderi. Republica Democrată Congo și Bolivia fiind responsabile pentru aproximativ 13 și, respectiv, nouă procente. Cei peste 41.000 de kilometri pătrați decimați la nivel global anul trecut.

2022 devastator pentru pădurile amazoniene

Transformă 2022 în al patrulea an cel mai devastator pentru pădurile primare din ultimele două decenii. La nivel global, vegetația și solul au absorbit în mod constant aproximativ 30% din poluarea cu CO2 din 1960. Chiar dacă aceste emisii au crescut la jumătate. Aproximativ 1,6 miliarde de oameni se bazează direct pe resursele forestiere pentru hrana și mijloacele lor de existență. Defrișările din Brazilia au crescut cu 15% anul trecut, comparativ cu 2021. Administrația lui Bolsonaro a distrus politicile de mediu. A închis ochii la defrișările ilegale și a slăbit protecția drepturilor popoarelor indigene. Președintele Luiz Inacio Lula da Silva a promis că va pune capăt defrișărilor din Amazonia braziliană până în 2030. Dar se va confrunta cu multe provocări în acest sens, spun experții. Oamenii de știință se tem că schimbările climatice și defrișările combinate ar putea fi periculoase.

Dacă nu se iau măsuri, bazinul Amazonului riscă să se transforme în savană

Pot declanșa tranziția accelerată a bazinului Amazonului de la pădurea tropicală la savană. Ceea ce ar putea perturba profund vremea nu doar în America de Sud, ci și pe tot globul. Aproximativ 90 de miliarde de tone de CO2 sunt stocate în pădurea din bazinul Amazonului. De două ori emisii anuale la nivel mondial din toate sursele.Spre deosebire de Brazilia, în Congo, principalii factori au fost agricultura de subzistență și producția la scară mică de cărbune. Bolivia, între timp, a înregistrat a treia cea mai mare pierdere de păduri primare. În 2022 și o creștere cu 32% a ratei defrișărilor față de 2021. „Majoritatea pierderilor au avut loc în zonele protejate. Care acoperă ultimele petice de pădure primară din țară”, se arată în raportul Global Forest Watch.

spot_img
Latest news
știri