27.5 C
București
luni, 1 iulie, 2024

Numărul de exemplare de asprete a crescut de la 12 exemplare la 154

Peştele ”dinozaur”, unic în lume, este ameninţat cu dispariţia și trăieşte doar în râul Vâlsan

Numărul de exemplare de asprete, peşte ameninţat cu dispariţia care trăieşte doar în râul Vâlsan, a crescut de la 12 exemplare identificate în 2021, la 154 în 2023 anunţă Fundaţia Alex Găvan.

Fundația a iniţiat proiectul ”Aspretele Trăieşte” și a transmis că, în perioada 25 iunie – 3 iulie se desfăşoară pescuit ştiinţific la asprete cu o echipă de nouă ihtiologi, parte din etapa finală a acţiunilor de evaluare a efectivelor speciei, desfăşurate pe o perioadă de trei ani.

Fondatorul proiectului ”Aspretele Trăieşte”: ”Salvând aspretele ne salvăm, de fapt, pe noi înşine”

Ministrul Mediului a vizitat joi puncte cheie ale proiectului, afirmând că ”orice specie care, prin dispariţia ei, reduce biodiversitatea, ia cu ea şi o parte din viaţa Planetei”.

La rândul său, Alex Găvan, fondator al proiectului Aspretele Trăieşte, consideră că, salvând aspretele ne salvăm, de fapt, pe noi înşine.

Suntem cu toţi custozii acestei planete, nu stăpânii ei, nu cuceritorii ei”, a transmis Fondatorul proiectului ”Aspretele Trăieşte”.

Ministrul Mediului reamintește faptul că, la nivel european, săptămâna trecută a fost adoptată cea mai importantă lege de mediu a UE: Legea restaurării naturii, care creează premisele pentru ca viaţa noastră să nu aibă de suferit în viitor.

Există 4 piloni de a salva aspretele:

1. Construirea bazei de cercetare și reproducere în captivitate și de hub-ul comunitar;

2. Reconstrucția ecologică a râului Vâlsan, în primă fază, după care râul Doamnei, râul Argeș, unde aspretele trăia inițial;

3. Reconstrucția ecologică a altor râuri pentru repopularea cu asprete;

4. Cooperarea cu autoritățile publice centrale și locale pentru ecologizarea râurilor și pentru oprirea poluării acestora;

5. Implicarea comunităților locale și educația de mediu.

spot_img
Latest news
știri