Anul acesta, Uniunea Europeană se confruntă cu o recoltă mai mică de porumb, din cauza secetei și a temperaturilor ridicate care au afectat culturile din țara noastră, anulând efectele benefice ale ploilor din vestul continentului, conform analiștilor consultați de Reuters, citați de Adevărul.
Uniunea Europeană se va confrunta cu recolte mai mici de grâu și orz
Această scădere a producției ar putea amplifica dependența blocului comunitar de furnizorii externi, având în vedere că UE este deja un importator net de porumb și se așteaptă, de asemenea, la recolte mai mici de grâu și orz, folosite în mod similar ca furaj pentru animale.
Organismele de prognoză și-au modificat considerabil previziunile privind recolta de porumb a UE, între 60 și 61 de milioane de tone, sub recolta de 63 de milioane de tone înregistrată anul trecut, dar peste recolta de 53 de milioane de tone din 2022, când Europa a cunoscut o secetă extinsă.
În trecut, România concura cu Franța pentru titlul de cel mai mare producător de porumb din UE
În acest an, țara noastră a traversat mai multe valuri de secetă și de căldură, care au afectat și culturile de porumb din Ucraina și Rusia.
Unii analiști cred că recolta de porumb a României va înregistra o scădere de circa 30% față de cea înregistrată anul trecut, de aproximativ 11 milioane de tone.
Ploile abundente ar putea contribui la creșterea producțiilor în alte părți ale Europei, cum ar fi Polonia, dar o reducere a suprafețelor însămânțate cu porumb ar putea duce la scăderea producției.