Toate platformele de monitorizare a calităţii aerului din Capitală arătau, sâmbătă, la prânz, valori extrem de ridicate ale nivelului de poluare, scrie Adevărul. Ceea ce îngrijorează cel mai tare sunt particulele în suspensie, cu diametrul mai mic de 10 micrometri (PM10), care se pot infiltra în căile respiratorii și adânc, în plămâni.
Senzorul de măsurare a calităţii aerului a arătat un nivel de concentraţie a PM10 de 86 de micrograme/mc
În apropierea Institutului Cantacuzino din Bucureşti, senzorul de măsurare a calităţii aerului arăta sâmbătă un nivel de concentraţie a PM10 de 86 de micrograme/mc.
Acum o săptămână și jumătate, acelaşi indicator avea valoarea de 26 micrograme/mc. Practic, aerul era atunci de trei ori mai puţin poluat. Sursa principală de poluare e termoficarea spun specialiștii.
”De 5 ani de când măsurăm calitatea aerului, vedem că se întâmplă lucrul ăsta cam la final de octombrie. când începe şi termoficarea în Bucureşti, când încep instalaţiile de încălzire să funcţioneze”, a transmis, pentru ProTV, Oana Neniciu, reprezentant Aerlive.
În egală măsură, reprezentantul a amintit că, la aceasta se adaugă poluarea tradiţională, poluarea din trafic, salubrizarea deficitară și poluarea provenită de pe şantiere.
Un rol important îl au și condițiile meteo, în special lipsa precipitațiilor
De vină sunt și condiţiile meteo, care n-au permis dispersia poluanţilor.
Lipsa precipitaţiilor în ultimele săptămâni a contribuit la valorile extrem de mari ale poluării din Bucureşti, mai arată sursa citată.