17.1 C
București
joi, 19 septembrie, 2024

Noi responsabilități pentru firmele care introduc pe piață ambalaje și deșeuri. În caz de nerespectare, amenzile ajung până la 250.000 de lei

Anul 2023 aduce modificări legislative importante pentru Mediu. Unele dintre acestea vor intra în vigoare chiar din luna ianuarie a anului viitor.

Contribuțiile către Fondul de Mediu aplicabile firmelor care produc sau introduc pe piață ambalaje și deșeuri se vor aplica mai multor companii, începând cu 1 ianuarie 2023. Este vorba despre Ordonanța de Urgență a Guvernului (OUG) 125/2022 prin care a fost modificată OUG nr. 165/2005 privind Fondul pentru Mediu.  

Noutatea actului normativ constă în obligația companiilor care introduc în țară echipamente electronice de uz casnic de mici și mari dimensiuni, aparate electrice și panouri fotovoltaice sau echipamente de iluminat de a plăti suma fixă de 4 lei/kg pentru diferența dintre deșeurile aferente obligațiilor anuale de colectare (care din 2021 sunt de 65%) și cantitățile efectiv colectate.

Aceeași Ordonanță prevede ca firmele cu obiectul de activitate descris mai sus să utilizeze Sistemul informativ de asigurare a trasabilității deșeurilor(SIATD). Dacă nu sunt respectate aceste obligații, firmele riscă amenzi de până la 250 000 de lei.

Noi responsabilități pentru firmele care introduc pe piață ambalaje și deșeuri. Ce este SIATD și cum se utilizează

SIATD este platforma care are rolul de a face transparente tranzacțiile cu deșeuri de ambalaje. Este dezvoltată de Administrația Fondului pentru Mediu(AFM). Din informațiile noastre, este primul instrument la care apelează oamenii legii, atunci când suspectează că se fac afaceri ilegale cu deșeuri.

Utilizarea aplicației este posibilă doar după înrolare cu semnătură electronică calificată a reprezentantului legal sau a unei persoane împuternicite. Pentru vizualizarea istoricului datelor, documentelor, notificărilor/ se poate genera un cont de acces tip utilizator/parolă ulterior înrolării cu semnătură electronică.

Părțile implicate în tranzacții cu deșeuri introduc în SIATD următoarele documente și informații: date de identificare partener, licență operare/autorizație mediu, tip deșeu ambalaj, cantități estimative, OIREP care finanțează gestionarea, aviz de însoțire, date factură, fotografii relevante cu mijlocul de transport și încărcătura, informează AFM.

Citește și: Importul de deșeuri, „profitabil” pentru România. Tone de deșeuri din aluminiu, încărcate din Bulgaria pentru România, oprite de Poliția Frontieră

spot_img
Latest news
știri