5.4 C
București
luni, 9 decembrie, 2024

Legea privind încărcătorul unic USB-C intră în vigoare. UE speră să reducă deșeurile electronice în acest fel

Uniunea Europeană a prezentat legea care prevede ca toate dispozitivele electronice vândute pe piaţa unică să utilizeze un singur gen de încărcător, de tip USB-C

Scopul acestei legi este reducerea deșeurilor electronice, iar producătorii de telefoane mobile vor avea la dispoziție doi ani să se conformeze.

Actul normativ menționează că utilizatorii pot cumpăra dispozitive electronice noi fără a fi nevoiţi să achiziţioneze şi un încărcător în plus (cetăţenii vor economisi până la 250 milioane euro anual) şi egalizează şi viteza pentru dispozitivele care permit încărcare rapidă, fără a avea importanţă ce încărcător se foloseşte, relatează EFE, citată de Agerpres.

Prima companie care s-a opus acestei legi este Apple. Reprezentanții acesteia invocă un studiu și susține că beneficiile de mediu s-ar ridica doar la 13 milioane de euro, dar ar „sufoca” inovarea în materie de tehnologie de taxare în valoare de 1,5 miliarde de euro. Apple a scris Uniunii Europene(UE) să renunțe la această lege sau să o modifice.

Samsung, printre primele companii care s-au orientat spre reducerea deșeurilor electronice

Țările UE au termen până la 28 decembrie 2023 pentru a transpune Directiva în regulamentele naționale, însă, sunt companii de telefonie mobilă care au recurs deja la o metodă similară cu noul act normativ pentru reducerea deșeurilor electronice. Spre exemplu, Samsung a decis să nu mai livreze căști și încărcator la achiziționarea unui telefon din portofoliu.

 „Samsung dorește să minimizeze impactul produselor sale asupra mediului înconjurător. Din ce în ce mai mulți utilizatori Galaxy fac alegeri durabile în viața lor de zi cu zi pentru a promova obiceiuri de reciclare mai bune”. Cu alte cuvinte, compania merge pe premisa utilizării celor deja existente, astfel încât producția unor astfel de accesorii să nu se transforme în mai multe deșeuri electronice.

Toate dispozitivele, cu excepția laptopurilor, vor trebui să respecte normele, laptopurile au timp până la 28 aprilie 2026.

Citește și: Problema deșeurilor electronice este în creștere în lume: europenii, cei mai mari producători

spot_img
Latest news
știri